Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Aleșii poporului s-au întrunit…

LIVE Aleșii poporului s-au întrunit în ședință

Aleșii poporului se întrunesc în ședință. Pe agendă se numără 21 de proiecte, printre care indexarea pensiilor de două ori pe an, iar examinarea moțiunii simple împotriva ministrului Aureliu Ciocoi nu a fost inclusă pe agendă.

14.40: Un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează activitatea Organizațiilor de creditare nebancară (OCN) a fost votat. Documentul prevede, printre altele, limitarea costurilor totale ale creditului nebancar sau leasingului financiar pentru consumatori, pe un termen de până la 2 ani, în mărimea care să nu depășească valoarea debursată conform contractului respectiv. Scopul acestei măsuri este de a atenua riscul de supra-îndatorare a populației prin aplicarea unor costuri excesive ale creditelor de consum.

14.20: Întreprinderile de stat și cele municipale de interes public vor fi supuse auditului extern obligatoriu. Parlamentul a aprobat, în lectura finală, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.

11.44: Cei șase deputați democrați care au plecat din PDM au format un nou grup parlamentar, care se va numi „Pro Moldova” și va fi condus de Andrian Candu.

11.36: Alexandru Jizdan a solicitat transferul proiectului care vizează abrogarea „Legii cetățeniei prin investiții” pentru o altă zi, pe motiv că nu există raportul Comisiei. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a menționat însă că examinarea proiectului este importantă în contextul în care astăzi, 20 februarie, expiră moratoriul aplicat asupra legii respective.

„Dacă nu se votează astăzi acest proiect de lege, înseamnă că de mâine, această lege reintră în vigoare și cetățenia R. Moldova este din nou de vânzare”, a precizat Litvinenco.

11.18: Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a solicitat și el explicații asupra refuzului de a include pe ordinea de zi examinarea moțiunii simple: „Eu înțeleg că direcția juridică e cumva obedientă conducerii Parlamentului. Eu nu înțeleg însă care sunt obiectțiile, pentru că la Biroul permanent nu am aflat obiecțiile privind respingerea moțiunii și invitarea ministrului Externe aici în Plen”.

11.10: Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a solicitat includerea pe ordinea de zi a moțiunii simple asupra activității ministrului de Externe: „Noi nu am primit argumente juridice de ce nu ar trebui să fie inclusă. Solicităm să puneți la vot includerea acestui subiect în ordinea de zi”.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat însă că nu va suspune votului această propunere.

11.05: Ședința a început. În sală sunt prezenți 85 de deputați.