Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La 72 de ani de…

La 72 de ani de la sfârșitul războiului

Geniştii Armatei Naţionale au lichidat, în luna septembrie, 26 de obiecte explozive în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Dubăsari, Nisporeni, Orhei, Teleneşti şi Ştefan Vodă – toate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Potrivit maiorului Igor Leviţchi, şef interimar al Serviciului Geniu, în perioada respectivă, militarii au efectuat 18 misiuni de geniu, în cadrul cărora au nimicit proiectile de artilerie, bombe de aviaţie, dar şi bombe de aruncător. Toate obiectele explozive erau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa a menţionat că recent, geniştii din Batalionul de Geniu „Codru” au fost solicitaţi în două sate din raionul Căuşeni – Cîrnăţeni şi Puhăceni – unde au identificat un proiectil de artilerie, calibru 122 mm şi, respectiv, o bombă de aviaţie. Muniţiile au fost distruse în condiţii de maximă securitate.

De la începutul anului 2017, geniştii Armatei Naţionale au executat 133 de misiuni de deminare pe întreg teritoriul ţării, în cadrul cărora au lichidat 323 obiecte explozive.