Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Își vor relua activitatea, după…

Își vor relua activitatea, după încetarea stării de urgență, cele 12 posturi TV ale căror licențe de emisie au fost suspendate? Răspunsul prim-ministrului Dorin Recean

Captură de ecran/Youtube

Starea de urgență instituită în R. Moldova la sfârșitul lunii februarie 2022, în contextul agresiunii militare rusești asupra Ucrainei, nu va mai fi prelungită. Astfel, din ianuarie 2024, unele deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu vor mai fi aplicate, inclusiv suspendarea licențelor de emisie a 12 posturi TV.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, canalele de televiziune nu-și vor relua activitatea odată cu încetarea stării de urgență, dar oficialul nu a oferit mai multe detalii.

„Guvernul pregătește și va adopta mai multe pachete legislative, care să permită Executivului să gestioneze astfel de situații în afara stării de urgență. Prin urmare cele 12 televiziuni cu licențele suspendate, care sunt despre propagandă și despre finanțare ilegală, despre deservirea unor grupări criminale nu vor putea să emită în eter chiar dacă se termină starea de urgență. O spun clar: cele 12 canale nu vor putea să emită. Starea de urgență nu va fi prelungită. Am examinat deciziile și am luat măsuri și în alte domenii: media, energetic și care vizează refugiații”, a declarat Recean joi, 7 decembrie, în cadrul unui emisiuni.

Ultima dată, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Parlamentul a adoptat în ședința de vineri, 24 noiembrie, un proiect de lege care prevede acest lucru. Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat în plenul Parlamentului că autoritățile de la Chișinău în continuare trebuie să ia în calcul „orice scenariu în legătură cu evoluția acțiunilor militare, implicarea factorului extern, precum și potențialele consecințe alea acestora asupra R. Moldova”.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, pe 30 octombrie, suspendarea, pe parcursul stării de urgență, a licențelor de emisie a posturilor de televiziune „Orizont TV”, „ITV”, „Prime”,„Publika TV”, „Canal 2” și „Canal 3”. Decizia a fost luată cu mai puțin de o săptămână înainte de primul tur al alegerilor locale generale.

„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.

Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara R. Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a scris atunci Recean pe rețelele de socializare, anunțând decizia luată.

Pe 16 decembrie 2022, CSE a mai aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit dispoziției CSE, decizia a fost luată atunci „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al R. Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.