Principală  —  IMPORTANTE   —   „România rămâne fără concurență”. Ce…

„România rămâne fără concurență”. Ce spune ministrul de Externe despre relațiile diplomatice cu țările vecine

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova/ Facebook

Relațiile R. Moldova cu România și Ucraina s-au îmbunătățit semnificativ și sunt cele mai bune de la independență încoace. Potrivit oficialului, au existat perioade în care țara noastră era izolată total, iar autoritățile de atunci nu au efectuat nicio vizită în țările vecine. Declarațiile au fost făcute joi seară, 25 aprilie, de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.

„Mai cu seamă cu România sunt cele mai bune relații din istoria independenței R. Moldova, or, ne amintim că nu cu foarte mult timp în urmă aveam o perioadă de izolare cvasitotală a R. Moldova. Aveam autorități sau un președinte care nu a pășit timp de patru ani de mandat nici în România nici în Ucraina. Acea perioadă de tristă faimă a trecut, am întors acea pagină și sperăm foarte mult să nu ne întoarcem niciodată la un asemenea trecut rușinos”, a declarat ministrul.

În prezent, R. Moldova se bucură de o deschidere internațională enormă, inclusiv datorită României care este avocatul țării noastre, a subliniat Mihai Popșoi.

„România rămâne fără concurență la acest capitol, la toate nivelurile începând de la șeful statului, prim-ministru, conducerea Parlamentului, europarlamentarii români, în special domnul Siegfried Mureșan. A fost mereu aproape de Republica Moldova, mereu ne-au ajutat atât la Bruxelles cât și în alte capitale europene, dar și la nivel bilateral. Sprijinul României este binecunoscut, inclusiv, în cadrul proiectului satul european, există sprijin din partea României, nemaivorbind de acele proiecte binecunoscute, repararea grădinițelor, autobuzele școlare. Sprijinul României este resimțit de fiecare cetățean al țării noastre și acest lucru ne bucură”, a mai spus ministrul.

Făcând referire la Federația Rusă, conform sursei citate, oficialul moldovean a reiterat că Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova prin a diviza societatea, plătind protestatari și încercând să cumpere alegători. Cu toate acestea, ministrul afirmă că nu prea le reușește acest lucru, pentru că cetățenii moldovenii nu se mai lasă manipulați atât ușor, iar în ultimii doi ani au înțeles ce înseamnă așa-zisa „lume rusă”.