Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul României: Sălile de păcănele…

Parlamentul României: Sălile de păcănele nu mai pot fi amplasate în localități cu mai puțin de 15 mii de locuitori

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Parlamentul României a decis că sălile de jocuri de noroc, cu aparate de tip slot-machine („păcănele”), nu pot fi amplasate în localități cu mai puțin de 15 mii de locuitori. Legea merge la promulgare, transmite Biziday.

„Spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine (n.r. cunoscute popular drept păcănele), trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”, prevede noua lege adoptată astăzi de Camera Deputaților din România.

Totuși, în Parlamentul de la București există mai multe proiecte pentru reglementarea jocurilor de noroc, dar toate sunt blocate de câteva luni. De exemplu, în septembrie, Senatul a stabilit că aceste săli mai pot fi amplasate doar în afara localităților, „la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”. 

Un alt proiect adoptat de Senat interzice amplasarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de unitățile de învățământ, locurile de joacă pentru copii sau bănci. În ambele cazuri, Camera Deputaților este for decizional.

Referitor la publicitatea pentru jocurile de noroc, legea adoptată marți prevede că aceasta va fi încă permisă inclusiv pe panouri publicitare de cel mult 35 mp. Actul normativ merge la promulgare la președintele român Klaus Iohannis.