Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Lipaev, noul ambasador al…

Vladimir Lipaev, noul ambasador al Rusiei în România. Lipaev este fost ambasador la Tallinn, expulzat de Estonia în 2023

Președintele rus Vladimir Putin a numit marți, 16 aprilie, un nou ambasador la București, arată documentele oficiale. Este vorba despre Vladimir Lipaev, fostul emisar diplomatic al Rusiei la Tallinn. Acesta a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova, scrie hotnews.

Președintele rus Vladimir Putin l-a eliberat marți în mod oficial pe Valeri Kuzmin din funcția de ambasador al Rusiei în România. Lipaev, născut în 1959, a lucrat pentru Ministerul rus al Afacerilor Externe din 1981.

Potrivit datelor oficiale, el a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a ocupat funcții atât în capitala rusă, cât și în străinătate, inclusiv în Norvegia și Germania, și vorbește limbile engleză, germană și franceză. Lipaev a fost numit ambasador în Estonia la sfârșitul anului 2021.

În 2023, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a retrogradat nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și l-a expulzat pe ambasadorul estonian din țară. Motivul oficial din spatele acestei mișcări a fost „reducerea dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn”.

Ministerul estonian de Externe a răspuns cu aceeași măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev, scrie Novaia Gazeta. Ambasada Rusiei la București a anunțat săptămâna trecută că Valeri Kuzmin și-a încheiat misiunea diplomatică și a plecat definitiv la Moscova. Valeri Kuzmin fusese numit ambasador în România pe 7 iunie 2016.