Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Datoria publică a României a…

Datoria publică a României a crescut la un nou nivel record. Îndatorarea a depăşit 52% din PIB – presa

Foto: Adobe Stock

Datoria publică a României a crescut în luna februarie cu circa 40 de miliarde de lei, ajungând de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei, scrie G4media, cu referire datele analizate de Profit.ro.

Creşterea rapidă a datoriei la începutul anului are loc ca urmare a strategiei Ministerului Finanţelor al țării vecine de a împrumuta în primele luni o mare parte din necesarul de finanţare pentru întreg anul. Astfel, potrivit sursei, pe măsură ce statul va face în cursul anului plăţi mai mari în contul datoriei, la termenele prevăzute, acest impact se va diminua.

Un alt factor care a influențat creșterea datoriei este faptul că gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, în timp ce îndatorarea pentru ianuarie, anunţată iniţial la 50,2% din PIB, a fost revizuită la 49,9% din PIB.

La peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ţine deficitul sub control, dar derogările pe care autorităţile şi le dau în mod frecvent de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare au redus ca importanţă existenţa în lege a acestei prevederi de stabilizare. 

De asemenea, depăşirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare şi de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiţii (şi creşterea PIB, baza de raportare) pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.