Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Într-un stat capturat se încearcă…

„Într-un stat capturat se încearcă introducerea unui sistem de vot care va consolida puterea în mâinile unui singur om”

Reprezentanții societății civile au susținut astăzi o conferință de presă cu tema „Democrația este în pericol”, în cadrul căreia s-au arătat nemulțumiți față de decizia deputaților din Parlament de a schimba sistemul electoral de vot.

„Într-un stat capturat se încearcă introducerea unui sistem de vot care va consolida puterea în mâinile unui singur om. Cerem să fie retras proiectul de lege și să nu fie schimbat sistemul electoral”, a spus Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

„La începutul anului 2016 a fost votat Guvernul Filip și s-au făcut mai multe declarații și promisiuni. Ni s-a promis că guvernarea va fi nouă și tot ce se va face va fi transparent și corect. Însă, ceea ce vedem acum ne arată încă o dată că ceea ce se face este doar în interesul unui partid. Ni se spune că e nevoie de reforma clasei politice pentru că e coruptă, dar cine a corupt-o. Ei au creat problema, iar acum spun că vor să o soluționeze. R. Moldova nu a devenit o demnocrație”, a declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente. De asemenea, acesta a venit cu un apel pentru mass-media controlată de Partidul Democrat din Moldova: „Încetați să mai transmiteți oamenilor o mulțime de falsuri. Amintiți-vă de Codul Deontologic și nu mai fabricați știri în serie precum cineva vrea să ajute cetățenii R. Moldova prin schimbarea sistemului electoral, dar sunt câțiva „dușmani” care încearcă să le pună piedici”, a subliniat Macovei.

„La posturile TV ale democraților se tot menționează sondajul efectuat de Promo-Lex când 32% din respondenți au spus că susțin votul uninominal, însă, nu trebuie să uităm că ultimul sondaj realizat de IDIS Vittorul arată că doar 29% sunt pentru schimbarea sistemului electoral. Ceea ce arată că oamenii sunt nemulțumiți de această grabă și manipulare la care recurg democrații. De asemenea, vedem că se încearcă divizarea societății ca să fie făcute mai ușor unele lucruri. Consider că, mai întâi trebuie să soluționăm alte probleme, cum ar fi: finanțarea partidelor, rolul diasporei al alegeri și doar mai apoi să se apuce de alte modificări. Această lege nu ar trebui să se aplice acestei guvernări și să nu le permitem politicienilor să-și construiească drumuri în următorul Legislativ”, a opinat Ion Manole, director executiv al Promo-Lex.

În același timp, Dumitru Alaiba, director de programe de la Centrul de Politici și Reforme, susține că Parlamentul a votat în aceiași zi două proiecte de lege care „se bat cap la cap”. „Condamnăm aroganța cu care suntem tratați de cei cărora nu le convine că-i criticăm. În loc să deschidă ușa și să discute sincer cu societatea, ei ne își bat joc prin știrile care le fac TV-urile lor. Vreau să subliniez faptul că: să fii împotriva unui proiect de lege abuziv nu înseamnă că faci politică”, a remarcat acesta.

De asemenea, societatea civilă cheamă oamenii să se opună fărădelegilor comise de către aleșii poporului și să protesteze în fața Parlamentului.

„E trist ceea ce se întâmplă acum. Prin aceste legi, oamenii onești și capabili vor fi excluși din cursă de judecățile lui Plahotniuc. Nu vreau să trăiesc într-o Coree de Nord și să aplaud sau să plâng când vrea Plahotniuc. Dacă nu ne vom opune și cere să ne fie apărate drepturile, atunci, cu siguranță, nu se va întâmpla nimic. Facem apel către toți cetățenii ca să se adune în fiecare zi după lucru în fața Parlamentului, iar cei din sate – să vină cu pancarte în fața primăriei din sat. Hai să ieșim din case și să ne facem vocea auzită”, i-a îndemnat pe oameni Sergiu Tofilat, expert economic.

„Votarea acestor proiecte de lege este un atentat la conștiința oamenilor care gândesc. Ei ne consideră proști, iar dacă vom tăcea, înseamnă că ei au dreptate. Hai să venim și să le transmitem un mesaj celor care se consideră șmecheri și stau în Parlament. Îndemnăm să ieșim seară de seară, după orele de lucru și să ne facem timp să fim cetățeni activi și să le cerem să ne respecte ca cetățeni și să retragă aceste proiecte. Nu vă mai bateți joc de oameni: ați impus sute de mii de oameni, prin șantaj sau manipulare să-și pună semnătura, iar acum vă apărați cu aceste semnături”, s-a revoltat activistul civic Valeriu Pașa.

În acest sens, reprezentanții societății civile au anunțat că: pe parcursul întregii săptămâni, începând cu ora 17:00, vor fi organizate flashmob-uri în fața Parlamentului, iar sâmbătă, la 12:00, va avea loc un protest împotriva schimbării sistemului electoral.