Intervenții pe Facebook ale sistemului de sănătate în cazul bărbatului decedat până la venirea ambulanței

Entitățile din R. Moldova responsabile de prestarea serviciilor de asistență medicală urgentă dau explicații pe Facebook în cazul bărbatului care a decedat la 20 septembrie pe o stradă din capitală în așteptarea ambulanței, care, potrivit martorilor, a venit abia după 40 de minute de la solicitare. Atât Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cât și Ministerul Sănătății dau asigurări că circumstanțele vor fi elucidate în cadrul anchetelor demarate pe caz.

Într-un comentariu pe pagina de socializare, responsabili de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) recunosc că au primit solicitarea de intervenție la ora 20:13, dar că informația a fost transmisă către echipa de intervenție la 20:32, adică la cu 19 minute mai târziu de când au fost alertați. Apelul propriu-zis la Serviciul 112 a fost însă și mai devreme, la ora 20:10.

„La ora 20:32 solicitarea a fost transmisă pentru deservire echipei de la Substațiunea AMU Centru, care a parcurs distanța până la locul solicitării în 8 min. Ajunsă la fața locului, echipa după examinare (TA, puls, FR și electrocardiogramei) a constatat decesul pacientului”, scrie instituția pe pagina sa de Facebook, acolo unde mai precizează că în intervalul de timp 18:00-22:00 zilnic se înregistrează un număr mare de solicitări cu diferit grad de urgență, iar în cazul respectiv, când a parvenit solicitarea de deplasare pe str. Lech Kaczynski, toate echipele se aflau la deservirea altor solicitări.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susține că pe caz a fost pornită o anchetă de serviciu.

Datele publicate de instituție diferă de cele enunțate mai devreme de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a declarat că va urmări cum va decurge ancheta. Andrian Candu susține că de la primul apel până la sosirea echipajului de medici au trecut 27 de minute. Potrivit Serviciului 112, ultimul apel pe acest caz în seara de 20 septembrie a parvenit la ora 20:52, ceea ce denotă că timp de 42 de minute, între 20:10-20:52, ambulanța nu a ajuns la locul incidentului.

Tot pe Facebook a reacționat și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astăzi, 22 septembrie, secretarul general de stat Boris Gîlca a calificat cazul drept revoltător și regretabil, a scris că acesta este documentat „sub ancheta internă a Ministerului” și a adresat o întrebare către CNAMUP despre cum respectă standardul de intervenție de 15 minute.

La 20 septembrie un bărbat a decedat pe str. Lech Kaczynski din capitală. Martorii susțin că ambulanța a venit abia după 40 de minute, după apeluri repetate, și a constatat decesul.

Antet: fotografie simbol

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *