Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Începe reparația drumului R34: Hîncești…

Începe reparația drumului R34: Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești. Cât vor costa și vor dura lucrările

Autoritățile anunță despre începerea lucrărilor de reparație a drumului R34: Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești. Tronsonul cu o lungime totală de 83 km urmează a fi reparat de compania OZKA Insaat A.Ș. din Turcia, desemnată câștigătoare a licitației. Lucrările de reparație vor fi efectuate într-un termen de 2,5 ani și vor costa în total circa 56,5 milioane de euro.

Contractul pentru reabilitarea drumului R34 a fost semnat la 21 februarie între Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor și compania OZKA Insaat A.Ș. din Turcia, desemnată câștigătoare a licitației la care au fost depuse în total 16 oferte.

Acest contract este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar suportul financiar pentru realizarea acestuia va fi asigurat de către Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

Drumul de 83 de km urmează a fi reparat în două segmente. Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 915 zile şi 365 zile pentru Perioada de Notificare a Defecţiunilor (perioada de garanţie).

Drumul Naţional R34 începe de la vest de Hîncești, unde se ramifică de pe drumul R33 prin Leova, Cantemir și Cahul spre Slobozia Mare, intersectându-se cu M3 în partea de nord a portului Giurgiulești. Acesta are o lungime de 167.6 km și străbate în direcția Sud, Sud-Vest până la Cantemir, de unde continuă până la sudul localității Slobozia Mare.

Lucrările de reparație a drumului R34 sunt împărțite în două loturi care urmează a fi efectuate simultan. Prima secțiune are o lungime de aproximativ 42.2 km, începând de la oraşul Hînceşti, continuând spre satul Cazangic, iar cea de-a doua, care începe de la satul Cazangic și duce spre orașul Cantemir, are aproximativ 40.7km. Principalele intersecții vor fi reconstruite ca sensuri giratorii pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Reabilitarea include reconstrucția sistemului rutier, demolarea și construirea de podețe, construirea de facilități de drenaj, relocarea liniilor de utilități etc..