Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În zonele aglomerate din capitală,…

În zonele aglomerate din capitală, viteza trotinetelor electrice care se dau în chirie va fi limitată până la 10-15 km/oră

Limita de viteză a trotinetelor electrice care se dau în chirie va fi setată astfel ca să nu depășească 10-15 km/h în parcuri, zonele unde se înregistrează un flux mare de cetățeni, trecerile de pietoni, dar și străzile din Chișinău unde au fost înregistrate accidente cu implicarea trotinetelor. De asemenea, a fost setată limita încărcăturii de nu mai mult de 120 de kg, anunță Poliția.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni între reprezentanții Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) și agenții economici, care oferă acest gen de mijloc de transport în chirie. În cadrul discuțiilor au fost analizate efectuate cu privire la circulația trotinetelor electrice în trafic și implicarea acestora în incidente sau accidente, în contextul numărul crescut al acestora pe străzile din capitală.

Cât despre trotinetele personale, șeful adjunct al INSP, Alexei Grosu, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, a explicat că, la momentul actual, pentru trotinetele personale nu există o limitare de viteză în zonele aglomerate, dar angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică pot solicita proprietarilor de trotinete să micșoreze viteza.

„Un polițist poate să se apropie de cetățeanul care merge cu trotineta și să-i facă o somație „domnule, sunt cetățeni, vă rog să limitați viteza”. Deci, la nivel de discuție și la nivel de atenționare a cetățenilor la capitolul dat. Dacă cetățeanul percepe riscul și nu este indiferent față de tot ce-l înconjoară, cred că va micșora viteza în aceste zone. Acum punem mai mult accent pe aspectul de prevenire. (…) Dacă vedem că sunt probleme și lumea ignoră somațiile, evident că vom veni cu unele reglementări mai drastice pentru utilizatorii de trotinete”, a declarat pentru ZdG, șeful adjunct al INSP, Alexei Grosu.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției (IGP), de la începutul acestui an au avut loc 50 de incidente/accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice în trafic. În consecință, o persoană a decedat, iar 50 au primit diferite traumatisme. 

Pentru diminuarea numărului acestor cazuri, Poliția reamintește tuturor conducătorilor unui astfel de mijloc de transport că este important:  

– să traverseze strada pe trecerea de pietoni coborând de pe vehicul și transportându-l de ghidon; 

– să poarte echipament de protecție și vestă reflectorizantă;

– să fie atenți la pietoni; 

– să nu circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.