Principală  —  IMPORTANTE   —   În legătură cu răcirea bruscă…

În legătură cu răcirea bruscă a vremii, ANSA vine cu recomandări pentru crescătorii de animale

Foto simbol. sursa: http://www.ansa.gov.md/

Pe fonul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe, zăpadă şi înghețuri, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări pentru fermierii şi crescătorii autohtoni de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animale vii. Astfel, deținătorii de animale ar trebui să hrănească și să adape animalele corespunzător, să le asigure o iluminare suficientă în grajduri și să le ferească de curenți de aer.

Hrană suficientă +10% și adaos de porumb

În această perioadă este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, dar și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat dar și furajării adecvate, anunță ANSA.

Hrana se administrează la timp, de dorit la discreție, iar calitatea acesteia trebuie să fie acceptabilă pentru a fi consumată cu plăcere de către animale. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică, informează instituția.

Apă caldă, microclimat și iluminat suficient

Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă.

În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade, anunță ANSA.

Deținătorii de animale trebuie să verifice funcționarea echipamentelor de furajare și adăpare, având in vedere riscul de îngheț al acesteia;

Potrivit instituției, condițiile de microclimat sunt la fel de importante. Astfel, animalele trebuie adăpostite și ferite de curenți puternici de aer rece și precipitații, aceasta însă nu înseamnă că ele trebuie închise ermetic în grajduri.

Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, dar a se evita formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75 %, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni, etc.). Pentru porcine stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura, anunță instituția.

Nu trebuie de neglijat nici iluminarea grajdului, anunță ANSA. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.

Se recomandă ca adăposturile să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere cât și afară. Acestea trebuie să poată oferi protecție faţă de acțiunea directă a frigului și zăpezii.

La orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul trebuie sa anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă.

Transportarea animalelor la temperaturi extrem de scăzute este interzisă

ANSA atenționează că la temperaturi scăzute, în condiții meteorologice cu vânt puternic și căderi masive de zăpadă transportarea animalelor nu se efectuează.

Transportatorii trebuie să transporte animalele într-un mod în care să nu le provoace răni sau suferințe inutile. Înainte de a pleca la drum, aceștia ar trebui să verifice condițiile de microclimat în mijlocul de transport și cum se asigură acesta pe perioada transportării.

Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, transportatorul trebuie să verifice traseul căplătoriei și să se asigure că durata călătoriei va fi cât mai scurtă.

La comercializarea animalelor în târguri și piețe, vânzătorii trebuie să se asigure că padocurile unde sunt ținute animalele sunt suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate, precizează ANSA.

De asemenea, vânzătorii treebuie să țină cont de nevoile zilnice a animalelor în funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

Până la sfârțitul săptămânii viitoare, meteorologii anunță noaptea temperaturi de până la – 12 grade Celsius.