Principală  —  IMPORTANTE   —   În 2022, polițiștii de frontieră…

În 2022, polițiștii de frontieră au depistat 165 de permise de conducere contrafăcute. Ce pedeapsă riscă cetățenii pentru falsificarea actelor

Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că potrivit datelor statistice, în prima jumătate a anului 2022, au fost depistate 398 de acte falsificate, ceea ce reprezintă o diminuare cu 64% comparativ cu perioada similară a anului precedent, când au fost descoperite 619 de acte falsificate. Însă, dacă anul trecut, 78% din falsificări au fost testele COVID-19, anul acesta cel mai des sunt falsificate permisele de conducere, potrivit polițiștilor de frontieră.

Astfel, în anul 2022 au fost descoperite 165 de permise de conducere contrafăcute, un număr mai mare de aproape trei ori în comparație cu anul 2021 – când au fost depistate 66 de permise de conducere false.

„Un caz recent de fals în permis a fost consemnat în după-amiaza zilei de luni, 13 iunie, în punctul de trecere a frontierei Costești. Documentat este pasagerul unei rute internaționale. În cadrul controlului suplimentar a fost depistat un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile din Letonia pe numele cetățeanului R. Moldova. Din primele cercetări s-a constatat că actul este falsificat. La cele depistate, cetățeanul a declarat că obținuse permisul în Ungaria, la locul de muncă, pentru document ar fi achitat 600 de euro. În continuare se desfășoară cercetări sub toate aspectele legale”, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Poliția de Frontieră intervine cu solicitarea către călători de a prezenta responsabilitate și de a conștientiza faptul că orice ilegalitate se penalizează. În cazul falsificării actelor de călătorie răspunderea este doar penală.

Potrivit Articolului 361 din Codul Penal al R. Moldova, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligații, confecționarea sau vânzarea imprimatelor, stampilelor sau a sigiliilor false ale unor întreprinderi, instituții, organizații, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, se pedepsește cu amendă în mărime până la 650 unități convenționale (32 500 de lei), muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani.