Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Îmbolnăvirea de la „Orizont”: Precizările…

Îmbolnăvirea de la „Orizont”: Precizările liceului după publicarea concluziilor ANSA

Administrația Liceului Teoretic „Orizont” din sectorul Ciocana anunță că, potrivit concluziei din raportul Centrului de Sănătate Publică, focarul de îmbolnăvire a fost cauzat de infecția adenovirală.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției de învățământ menționează că toți angajații cantinei au fost investigați în laboratorul Centrului Municipal de Sănătate Publică până la începerea anului școlar și nu au fost depistați agenți patogeni.

„În cadrului instituției în permanență se prelucrează cu dezinfectant toate suprafețele din clasele de studii, cantină și alte încăperi. Cerințele igienice sunt strict monitorizate și respectate de elevii și personalul liceului.
Dezinfectarea generală a blocului alimentar a fost efectuată la data de 13 septembrie, în cazul depistării unui focar așa după cum se procedează conform normelor sanitaro-igienice”, notează reprezentanții liceului.

Totodată, conform instituției, angajații depistați ca purtători de Staphylococcus nazofariangian „trec investigația cu antiobioticograma pentru determinarea sensibilității la antibiotice și vor fi sanați”.

„Toți angajații cantinei sunt echipați conform normelor sanitaro-igienice: măști, mănuși etc. Totodată, reieșind din sfaturile medicilor, administrația liceului va înăspri condițiile privind selectarea agenților economici ce distribuie produsele alimentare instituției în special fructele și legumele crude, (după cum bacteriile coliforme cel mai des provin din apele uzate, incorect epurate, aceasta poate constitui sursă de contaminare microbiană și pentru unele produse alimentare în cazul utilizării la irigarea culturilor vegetale (dintre care unele pot fi consumate crude). Cât privește instructajul igienic al angajaților cantinei, parcurg această instruire odată la 2 ani. Astfel, la solicitarea liceului din luna august 2019 privind instruirea igienică a personalului pentru următorii 2 ani, organele de resort au stabilit desfășurarea cursului dat pentru luna octombrie 2019. Din discuții cu specialiștii medicali în domeniul epidemiologic, titrele determinate în cadrul investigațiilor de laborator a bacteriilor depistate nu este acel titru ce poate provoca intoxicații”, a informat „Orizont”.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunțat ieri că, în rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar a fost depistat Staphylococcus aureus. În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb. Astfel, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, specialiștii au constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.

Anterior, Procuratura Generală a anunțat că a fost inițiat un proces penal pe acest caz.