Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Hyde Park şi-a exprimat indignarea…

Hyde Park şi-a exprimat indignarea în legătură cu reţinerea lui Anatol Mătăsaru

Hyde Park își anunță indignarea în legătură cu reținerea abuzivă și nejustificată a lui Anatol Mătăsaru, artist-activist, vicepreședinte ACI Hyde Park, se spune într-un comunicat de presă al preşedintelui Asociaţiei Hyde Park, Ion Căpăţînă.

„Pe 29 ianuarie la amiază, colegul nostru a fost ridicat din fața blocului în care locuiește exact în momentul când pornea la protestul anunțat din timp de către Hyde Park în fața Procuraturii Generale. Persoanele civile care l-au privat de libertate n-au avut niciun temei legal să-l rețină.

Considerăm că protestul solitar de ieri, din fața Centrului Național Anticorupție a fost perfect legal, o formă de exprimare artistică, civică a atitudinii critice față de sistemul de drept corupt, politizat. Anatol a făcut uz de drepturi fundamentale apărate de Constituție și de CEDO, libertatea de exprimare și dreptul la întrunire pașnică.

Dacă s-a deschis o cauză penală în legătură cu acel protest, persoana trebuia să fie citată legal cu asigurarea tuturor drepturilor procesuale, nu să fie răpită din stradă cum s-a întâmplat cu Anatol Mătăsaru”, se mai spune în comunicat.

Hyde Park a solicitat eliberarea urgentă și necondiționată a lui Anatol Mătăsaru, prezentarea scuzelor publice din partea organelor de anchetă și pedepsirea conform legii a celor care i-au împiedicat activistului participarea la protest, faptă prevăzută de Codul Penal al RM la art 184.