Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Hărțuiți online. Băieții din R.…

Hărțuiți online. Băieții din R. Moldova, victime ale cyberbullying-ului, arată datele OMS

Imagine simbol

Aproximativ 16% dintre copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani declară că au fost hărţuiţi online (cyberbullying) în 2022, un bilanţ în creştere din 2018, arată un studiu publicat miercuri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite G4Media.

Cele mai mari niveluri de hărțuire online au fost înregistrate la băieţi, în Republica Moldova, Bulgaria, Lituania și Polonia, iar cele mai mici niveluri au fost înregistrate în Spania, anunţă OMS, fără să prezinte detalii.

„Tinerii petrec până la şase ore pe zi online, iar schimbări chiar minime în nivelul intimidării şi violenţei pot avea repercusiuni profunde asupra sănătăţii şi stării de bine a mii de persoane”, directorul OMS Europa Hans Kluge, citat într-un comunicat.

Astfel, un adolescent din opt a recunoscut că a fost hărţuit online de către unul sau mai mulţi egali, un număr în creştere cu trei puncte procentuale din 2018, se arată în raport.

„Acest raport este un semnal de alarmă care ne îndeamnă pe toţi să luptăm împotriva hărţuirii şi violenţei acolo unde şi când au loc”, trage un semnal de alarmă directorul OMS Europa.

Pandemia covid-19 a modificat modul în care interacţionează adolescenţii, relevă OMS.

„Formele virtuale de violenţă între egali au devenit deosebit de pregnante de la începutul pandemiei covid-19, când lumea tinerilor a devenit tot mai virtuală pe timpul perioadelor de carantină”, precizează organismul ONU.

Potrivit acestui nou studiu, 15% dintre băieţi şi 16% dintre fete au declarat că au fost hărţuiţi online în ultimele luni cel puţin o dată. Raportul priveşte 279.000 de copii şi adolescenţi din 44 de ţări şi regiuni din Europa şi Asia Centrală, dar şi din Canada.

În majoritatea teritoriilor, hărţuirea cibernetică atinge un maximum la vârsta de 11 ani la băieţi şi la vârsta de 13 ani la fete. În general nu există diferenţe sau sunt mici în funcţie de categoriile socio-profesionale din care provin părinţii.