Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul Republicii Moldova va achita…

Guvernul Republicii Moldova va achita 7500 de euro pentru investigarea și judecarea defectuoasă a unui caz de viol

evz.ro

Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să plătească 7500 de euro pentru o femeie care a fost violată. Plângerea depusă la CtEDO a fost reglementată amiabil de către reclamantă și Guvernul Republicii Moldova, în iulie curent, iar pe 11 octombrie 2018, CtEDO a emis o decizie prin care a luat act de reglementarea amiabilă a cauzei și a decis radierea de pe rol a plângerii reclamantei. 

Potrivit Promolex, femeia, care este acum în vârstă de 64 de ani, dintr-o localitate a raionului Strășeni, a fost violată de un tânăr din mahala. Violul a avut loc în luna iunie 2012. Chiar dacă femeia a solicitat acordarea unui prejudiciu moral echitabil, Judecătoria Strășeni a decis acordarea unei despăgubiri morale în sumă de dor 3 mii de lei. De asemenea, prin sentința instanței de fond, bărbatul a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a casat parțial sentința Judecătoriei Strășeni din ianuarie 2013 și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoarea, cu suspendare condiționată, acesta fiind pus în libertate.

În februarie 2014, femeia a expediat o plângere la CtEDO, iar instanțele naționale au decis ca reclamantei să-i fie acordat în calitate de prejudiciu moral suma de 170 de euro pentru a acoperi toate suferințele. Acordarea unei astfel de sume derizorii i-a provocat reclamatei și mai multe suferințe, acest fapt fiind calificat de către aceasta ca o modalitate de a fi luată în derâdere de către instanțele naționale.

La 2 mai 2017, CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova plângerea reclamantei femeii. Având în vedere aparența existenței unei violări evidente a drepturilor reclamantei, Curtea a propus Guvernului să achite reclamantei suma de 7.500 de euro în calitate de sumă care să acopere toate prejudiciile morale și materiale, inclusiv costurile și cheltuielile suportate de reclamantă. La 15 noiembrie 2017, Guvernul Republicii Moldova a decis să expedieze observații asupra circumstanțelor de drept și de fapt ale cauzei și a solicitat declararea plângerii ca fiind inadmisibilă. La 31 ianuarie 2018, reprezentantul reclamantei a expediat opinia sa cu privire la observațiile Guvernului și a solicitat constatarea violării art. 3 din Convenția privind Drepturile Omului.

Ulterior, în iulie 2018, Guvernul Republicii Moldova și reclamanta au ajuns la un acord prin care Guvernul își asumă angajamentul să achite suma de 7500 de euro, în calitate de prejudiciu moral, material și costuri și cheltuieli.