Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul Japoniei oferă aproape 74…

Guvernul Japoniei oferă aproape 74 de mii de dolari pentru procurarea unui ecograf și a echipamentelor de fizioterapie pentru Centrele de Sănătate de la Leova și Bardar

Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, finanțează alte două proiecte de modernizare a instituțiilor medicale din R. Moldova. De această dată, vor fi fortificate capacitățile de diagnostic și tratament ale Centrului de Sănătate Leova și Centrului de Sănătate Bardar, anunță Ministerul Sănătății.

Contractele de finanțare, în valoare totală de 73 818 dolari, au fost semnate luni, 6 iunie, la Ministerul Sănătății.

„Guvernul Japoniei este unul dintre cei mai fideli parteneri ai Guvernului Republicii Moldova. Sunt foarte bucuroasă că, datorită suportului Guvernului Japoniei, aducem serviciile medicale mai aproape de cetățeni. Atât în cadrul Centrului de Sănătate Bardar, cât și în Centrul de Sănătate Leova oamenii vor putea beneficia de servicii de diagnostic și tratament de o calitate mult mai înaltă”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Katayama Yoshihiro, a menționat că donația respectivă vine să extindă cooperarea în domeniul sănătății și să fortifice capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară.

„Sunt sigur că noile echipamente vor fi utilizate în mod eficient pentru binele tuturor cetățenilor. Aș dori să-mi exprim convingerea că proiectele lansate astăzi reprezintă încă o dovadă a prieteniei noastre puternice și că acest parteneriat va continua cu alte proiecte de succes”, a menționat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro.

Astfel, Centrul de Sănătate Leova a primit un grant de 53 567 de dolari pentru procurarea unui ecograf, iar Centrul de Sănătate Bardar – un grant în mărime de 20 251 de dolari, pentru procurarea echipamentelor de fizioterapie.

„Tratamentul fizioterapeutic cu aparataj performant va reduce considerabil perioada de convalescență în multiple afecțiuni, va asigura calitatea și siguranța actului medical”, a spus directoarea Centrului de Sănătate Bardar, Irina Ursuleac.

„Procurarea utilajului pentru ultrasonografie va spori calitatea serviciului medical prin depistarea precoce a maladiilor care pot fi depistate prin această metodă”, a precizat directorul CS Leova, Vladimir Cernouțan.

Potrivit Ministerului Sănătății, sistemul de sănătate al R. Moldova beneficiază de asistență financiară nerambursabilă în cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008.

Pe 1 iunie, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, a donat Institutului Oncologic de la Chișinău un lot de medicamente destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, în valoare de 155 460 de dolari.