Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul a aprobat ratificarea acordului…

Guvernul a aprobat ratificarea acordului dintre R. Moldova și UE privind activitățile desfășurate de FRONTEX în R. Moldova

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 18 mai, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre R. Moldova și Uniunea Europeană (UE), privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova, semnat la Bruxelles la 17 martie 2022.

Ratificarea Acordului menționat va contribui la creșterea gradului de securitate și siguranță a cetățenilor R. Moldova, precum și în regiune.

Scopul Acordului constă în crearea unui cadru legal referitor la acțiunile comune desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Acordul va permite gestionarea mai eficientă a crizei regionale, a fluxului sporit de refugiați, dezvoltarea și consolidarea relațiilor de colaborare în domeniul managementului frontierei și asigurarea securității în comun cu ofițerii FRONTEX, detașați în Republica Moldova.

Datorită intervenției Comisarului European Ylva Johansson, Acordul de cooperare dintre Republica Moldova și Agenția Europeană Frontex a fost semnat și pus în aplicare în timp record, la mijlocul lunii martie anul curent.