Principală  —  IMPORTANTE   —   Gestionarea crizei pandemice, discutată de…

Gestionarea crizei pandemice, discutată de președinta Maia Sandu și ex-ministrul Sănătății din România, Nelu Tătaru

Presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut sâmbătă, 6 martie, o întrevedere cu deputatul în Parlamentul României și ex-ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Oficialul a venit de la București ca să împărtășească experiența României în gestionarea crizei pandemice, anunță Președinția R. Moldova.

Potrivit instituției, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „problemele cu care se confruntă sistemul medical din R. Moldova în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare”.

„Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a spus Maia Sandu.

Un alt aspect important al discuției a vizat asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19.

„Am convenit ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune – soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a menționat președinta Sandu.

Potrivit instituției prezidențiale, la inițiativa Maiei Sandu, la ședință au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19.