Principală  —  Ştiri  —  Social   —   GALERIE FOTO/ S-a încheiat o…

GALERIE FOTO S-a încheiat o nouă ediţie de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău

O nouă ediţie de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, eveniment cinematografic de tradiţie, ajuns la al şaptelea an, s-a încheiat duminică seară, dar trei dintre filme îşi vor continua în perioada următoare traseul prin alte cinci oraşe din Republica Moldova.

Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chişinău au putut vedea un număr record de filme româneşti – noi, dar şi clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, şi 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

În ciuda restricţiilor determinate de pandemie, sute de spectatori cinefili au asistat la fiecare dintre cele mai căutate proiecţii. Printre ele s-au numărat proiecţiile unor filme noi precum „Berliner” (2020), de Marian Crişan, „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, sau „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar şi ale unor filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.

Publicul i-a putut cunoaşte şi intra în dialog, în cadrul unor lungi sesiuni de întrebări şi răspunsuri, cu mai mulţi invitaţi: regizorii Marian Crișan, Andrei Huțuleac și Ruxandra Ghițescu și actorii Ion Sapdaru, căruia i-a fost dedicată secţiunea Focus, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș.

„Prezența impresionantă a publicului şi reacţiile pozitive primite ne-au dovedit că putem să recuperăm ceea ce pandemia aproape ne-a făcut să pierdem: plăcerea de a vedea filme pe marele ecran, alături de alte sute de oameni, și de a trăi împreună cele mai diverse emoții pe care cinematografia ni le poate transmite”, spun organizatorii.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” (2020), de Marian Crişan, şi „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac, şi „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, vor putea fi văzute în perioada următoare în alte cinci oraşe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Proiecţiile vor fi cu intrare liberă.

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan.

Evenimentul este sprijinit de: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaştilor din România.

Partenerii sunt Arhiva Naţională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Parteneri media: Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Gazeta de Chișinău, Ziarul Național, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul.