(foto/video) Consilierul lui Plahotniuc recunoaște că s-a produs un „abuz” împotriva jurnaliștilor de la ZdG, dar critică flash-mob-ul de la GBC

„Trotuarele sunt publice” –  este mesajul principal afișat de jurnaliști și reprezentanții societății civile care au organizat la 16 octombrie un flash-mob în fața sediului Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Acțiunea are loc după ce săptămâna trecută, la 11 octombrie, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă care filmau un stand up pe trotuarul din fața clădirii au fost somate de trei agenți de pază ai edificiului, care au refuzat să se prezinte, să nu filmeze în direcția GBC pentru că este o proprietate privată

Jurnaliștii ZdG au afișat în fața GBC pancarte cu mesajele: „Paznicii GBC nu sunt stăpânii jurnaliștilor”,  „Jurnaliștii nu se lasă intimidați”, „Jurnalismul de investigație a apărut înaintea GBC”, „Toate străzile sunt publice”, „Jurnaliștii pot filma în orice spațiu public”. Niciun reprezentat al administrației edificiului sau al firmei de pază nu a ieșit în fața manifestanților pentru a oferi explicații în legătură cu incidentul din 11 octombrie.

Mai mult, în timp ce în ziua în care jurnalistele realizau filmări în apropierea GBC, fără a intra în spațiul privat, acestora le-a fost zădărnicită activitatea de către trei agenți de pază, astăzi, când în fața clădirii filmau și fotografiau zeci de jurnaliști, nimeni dintre angajații companiei de securitate nu a interzis presei să ia imagini.

În lipsa unei reacții din partea administratorilor GBC, reportera ZdG a intrat în edificiu și a cerut persoanei de la recepție să anunțe reprezentanții GBC că presa vrea să discute despre incidentul petrecut cu câteva zile în urmă. Bărbatul de la recepție, care purta un șiret pentru ecuson cu inscripția organizației de pază „Argus-S”, a declarat că nu are dreptul să discute cu presa, a refuzat să spună numele administratorului sau să ofere contactele, număr de telefon sau adresă electronică, la care putem aborda reprezentanții edificiului.

„Argus-S” este o companie de pază particulară administrată de Valentin Zubic, ex-viceministru de Interne pe timpul guvernării comuniste, urmărit penal în „Dosarul 7 aprilie 2009”. Compania de pază, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, are adresa juridică într-un edificiu de pe str. Mazililor 21, care, însă, nu este întregistrat la Cadastru. Terenul din str. Mazililor 21 aparține firmei „Finpar Invest” SRL, care este una dintre primele afaceri ale familiei Plahotniuc. Tot „Finpar Invest” SRL, administrată din primăvara anului 2016 de Mihail Pocnea, fostul director al Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC), deține și clădirea Global Business Center. Pocnea  a preluat conducerea companiei de la  același Valentin Zubic, care administrează „Argus-S” SRL.

Rise Mol­dova a pre­zen­tat anterior mai multe docu­mente care dez­vă­luie legă­tu­rile lui Pla­ho­t­niuc cu „Fin­par Invest” SRL. Aceasta i-a avut în tre­cut prin­tre fon­da­tori și repre­zen­tanți pe Oxana Chil­descu (soția), Vera Moro­zan (sora) și Andrian Candu (finul) – pre­șe­din­tele Par­la­men­tu­lui sau Ghen­a­die Sajin, actu­a­lul șef al Inspec­ției de Stat în Con­struc­ții.

După mai multe modificări în structura acționariatului, din august 2014, asociat unic la „Finpar Invest” este compania cu capital străin Asirapal Enterprises Ltd. (Cipru), fondată de alte două companii offshore.

Pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrată compania cu capital străin, își are adresa juridică și Între­prin­de­rea cu Capi­tal Străin (ÎCS) “NOBIL-CLUB” SRL, care deține hotelul Nobil, despre care Plahotniuc spunea încă în 2010 că „este una din­tre inves­ti­ţi­ile cu care mă mân­dresc”.

În timpul discuției cu persoana de la recepție, de reportera ZdG s-a apropiat Oleg Cristal, consilierul liderului PDM Vladimir Plahotniuc și  fost editor general la General Media Grup. Din luna mai, curent, Oleg Cristal, prin intermediul „Telestar Media”  SRL, este prorpietarul din acte al posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, care  i-au fost cedate de Vlad Plahotniuc după ce au intrat în vigoare modificările la Codului audiovizualului al R. Moldova, care prevăd că o persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult două licenţe de emisie. Sediul „Telestar Media” SRL este același ca și a întregului holding media gestionat de Vlad Plahotniuc – strada Ghioceilor 1, de pe teritoriul Moldexpo. 

Oleg Cristal. Sursa foto: publika.md

Oleg Cristal, care s-a prezentat drept consilier al lui Vlad Plahotniuc, a negat faptul că GBC aparține șefului său, invocând că liderul PDM are oficiu pe str. Tighina din capitală, și a declarat că jurnaliștii au venit nedocumentați, iar înainte de a organiza „un protest” la sediul GBC urmau să adrese o solicitare în scris pentru a afla cine administrează clădirea, ce serviciu de pază asigură securitatea acesteia și câte firme își au oficiile acolo.

Deși a afirmat că nu are nicio legătură cu administrația edificiului și doar are un loc de muncă acolo, Oleg Cristal susține că au fost luate măsuri, „pe interior”, în privința angajaților care au interzis la 11 octombrie jurnalistelor de la ZdG să-și desfășoare activitatea: „În viziunea mea, s-a făcut o gafă, un abuz regretabil. Se vor lua măsuri pe intern sau din partea instituțiilor statului”. Totodată, acesta a calificat flash-mobul drept un „spectacol de prost gust îndreptat împotriva unui lider politic”.

În timp ce jurnaliștilor declara că nu are nicio legătură cu administrația clădirii, Oleg Cristal dădea indicații persoanei de la recepție să solicite de la jurnaliști demersuri în scris pentru a discuta cu reprezentanții clădirii despre incident.

Cu toate că a refuzat să enunțe numele sau să ofere contactele reprezentanților administrației GBC, Oleg Cristal a oferit jurnaliștilor adresa sa electronică la care pot solicita ajutorul pentru a face legătura cu persoanele responsabile de la GBC.

La 11 octombrie 2017, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă, în timp ce realizau un stand up, aflându-se pe trotuarul din fața clădirii Global Business Center (GBC), au fost somate de mai multe persoane din cadrul GBC să nu filmeze în spațiul public din această zonă, nici măcar trotuarul, fiindu-le adresate mai multe amenințări verbale.

Imediat după incident, Ziarul de Gardă l-a făcut public și a solicitat autorităților legale ale R. Moldova să asigure securitatea reporterilor în spațiile publice de pe teritoriul acestui stat, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri.

Ulterior, societatea civilă a emis o declarație prin care a cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC.

„Solicităm MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și despre rezultatele acțiunilor întreprinse. Cerem autorităților legale ale R. Moldova să asigure respectarea drepturilor și securitatea reporterilor, inclusiv în preajma clădirilor care aparțin oamenilor politici sau de afaceri”, au solicitat ONG-urile de media.

La 13 ocotmbrie, prin intermediul unui comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că s-a autosesizat în acest caz.

IGP scrie că „din imagini nu se observă ca persoanele de gen femenin să fi prezentat legitimații de jurnalist, fapt doar afirmat în discuții”, deși în imaginile video făcute publice de ZdG în ziua când a avut loc incidentul se observă cum un agent de securitate citește numele instituției media și a jurnalistei de pe legitimația acesteia.

Poliția anunță că „dacă se va demonstra că au fost încălcate drepturile jurnaliștilor, persoanele vinovate vor fi atrase la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare”. Până la acest moment redacția sau reporterele nu au fost contactate de oamenii legii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Dima

  Dai numai motiv sa protesteze. Ce-i drept jurnalistii ZDG intentionat au provocat paza pentru a pentru a protetste.

 2. Reporter

  Stimați ZGD-iști Oleg Cristal nu-i de cristal, da-i de … . Nu vă legați de bandiții lui Plahotniuc, că-i periculos!!!

 3. Zakalibitus

  in SUA-ul vostru iubit in anumite shtate daca calci cu piciorul pe proprietate privata esti impuscat pe loc si atit, nimeni nu este judecat pentru nimic….

 4. ivancelgroaznic

  ” Poliția anunță că „dacă se va demonstra că au fost încălcate drepturile jurnaliștilor, persoanele vinovate vor fi atrase la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare”. Până la acest moment redacția sau reporterele nu au fost contactate de oamenii legii. ”
  Nimeni nu va fi tras la nici o raspundere, sa nu ne hranim cu iluzi . Abuzuri o fost shi vor continua sa fie , pina nu dispare aceasta caracatita a mafiei de la virfu admnistratiei.

 5. Prof. Alexandru Nacu

  Pun pariu, că Zakalibitus, ivancelgroaznic și Popa Duhu… sunt aceiași persoană, adică pacientul meu. Și chestia nu-i numai în numele trăsnite… Apropo modelatorul cunoaște, cât de puțin limba foarte mare și atotputernică? Mintea defectă a pacientul meu își poate însuși și alte improvizații din limba rusă c-o să vi se ridice la toți părul măciucă și nu numai pe cap!!!

 6. Prof. Alexandru Nacu

  Apropo, ați observat că pacientul meu, deși urlă toată ziua, că vrea reunire cu România, dar are ce are cu SUA? Asta-i se trage încă de pe timpurile URSS-ului,
  când stătea la bolniță și era unul dintre cei mai activi la “politinfomația”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *