Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Zeci de localități fără…

FOTO Zeci de localități fără curent electric, acoperișuri și mașini distruse. Vântul bate până la 25 de m/s

Vântul puternic de luni, 24 februarie, a înregistrat mai multe consecințe nefaste pentru locuitorii din Republica Moldova. Conform informațiilor oferite de IGSU și fotografiilor publicate pe rețelele sociale, au fost distruse mașini și acoperișuri, iar în zeci de localități nu este energie electrică.

Astfel, în după-amiaza zilei de 24 februarie angajații IGSU au înlăturat o țeavă de ventilare, care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi la Anenii Noi, au deblocat un drum din Durlești și au defrișat mai mulți copaci din Nisporeni, Călărași și Soroca.

„Rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu cinci nivele din municipiul Ungheni. Potrivit informațiilor operative, în total, au fost smulse și deteriorate circa 20 foi de ardezie. Vântul puternic a smuls circa 1000 de m.p. de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți. La fața locului au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale raionale care urmează să estimeze valoarea pagubelor materiale”, este menționat în comunicat.

Totodată, din cauza intensificării vântului, actualmente, rămân parțial deconectate 66 de localități din raioanele Criuleni, Cimișlia, Orhei, Telenești, Călărași, Anenii-Noi, Hâncești, Râșcani, Florești, Edineț, UTA Găgăuzia, precum și municipiul Chișinău.

Salvatorii avertizează cetățenii că aflarea sub arbori uscați și clădiri avariate prezintă pericol pentru viață și sănătate. Totodată, oamenii sunt atenționați să nu calce cabluri şi fire căzute la pământ, dar și să-i monitorizeze strict pe minori. De asemenea, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, iar în situaţii de risc să apeleze de urgenţă la 112.

Totodată, un panou amplasat în preajma Palatului Național „Nicolae Sulac” din centrul capitalei a căzut peste mai multe automobile parcate.

Foto: Vladislav Culiomza/Facebook

Codul portocaliu de vânt puternic este valabil pe întreg teritoriul țării până la ora 20:00.