Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ VIDEO. Moment istoric. Regina-mamă…

FOTO VIDEO. Moment istoric. Regina-mamă Elena a României, adusă în România, pentru a fi înhumată la Mănăstirea Curtea de Argeș

Regina-mamă Elena a României se întoarce acasă. La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la deces, mama regelui Mihai se va alătura suveranilor României moderne. Ea va fi înhumată, așa cum și-a dorit fiul său, la Mănăstirea Curtea de Argeș. În anii ’40, mama regelui Mihai a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, s-a opus abuzurilor primilor ani ai ocupaţiei sovietice şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. Trupul Reginei-Mamă Elena a revenit în țară astăzi, la ora 11:00, cu o aeronavă a forțelor aeriene române. Ceremoniile de la Curtea de Argeș vor începe la ora 16:00. Slujba de înmormântare va fi oficiată mâine, scrie Digi.24.

La aeroport, reprezentanții tuturor cultelor religioase au venit la catafalc pentru a-și depune omagiile. Sicriul reginei-mamă a fost înfășurat într-un drapel tricolor, iar deasupra a fost depusă o coroană de flori albe. 

Cortegiul funerar va merge şi către Palatul Elisabeta. Publicul va avea acces în fața Palatului, unde vor putea fi depuse flori și lumânări. 

Președintele României a transmis vineri un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei-Mamă Elena a României:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României (1896-1982) ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic. Președintele Klaus Iohannis consideră că organizarea acestui eveniment național arată că poporul român își respectă istoria și pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi.

Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare și curaj și un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o și apărat-o în vremuri de restriște, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor și Reginelor României.

Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică și demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea și întregirea valorilor României contemporane”, este menţionat în mesajul lui Klaus Iohannis.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne. Principesa Margareta dar şi Regele Mihai a dorit ca, în mod simbolic, „sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, potrivit stirileprotv.ro.


FOTO: stirileprotv.ro. Digi.24.