Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Un rezervor de păstrare…

FOTO Un rezervor de păstrare a cerealelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești a luat foc

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că în dimineața zilei de luni, 16 ianuarie, angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un incendiu produs la portul Giurgiulești în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui.

Potrivit primelor informații, din cauza mocnirii unei încărcături, de peste 1000 de tone de produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei.

„La fața locului, conform apelului sporit de intervenție, au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care acționează pentru localizarea și lichidarea arderii. În urma incidentului nu au fost raportate victime, iar pompierii întreprind toate acțiunile necesare pentru lichidarea consecințelor acestui incendiu”, se arată într-un comunicat publicat de IGSU.

În luna septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. 

Ulterior, în noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost  înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea a luat foc.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații agentului economic, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.