Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Toate zborurile de pe…

FOTO Toate zborurile de pe Aeroportul Chișinău sunt operate de pe o nouă pistă. Anunțul făcut de Avia Invest

Reprezentanții companiei Avia Invest au emis vineri o notă informativă prin care au anunțat că, în prezent, toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău sunt operate de pe o nouă pista. Asta pentru că, potrivit Avia Invest, pista principală se află în reparații.

Nota emisă de Avia Invest:

„Odată cu reluarea lucrărilor de reconstrucție a pistei de bază, toate zborurile de pe Aeroportul Chișinău sunt operate în prezent pe noua pistă.

Lucrările de reparație a pistei de bază sunt în regim non stop, iar activitatea operațională a aeroportului nu este afectată datorită noii piste de aterizare decolare, pe care se efectuează zborurile.

Cea de-a doua pistă a aeroportului este un proiect unic pentru Republica Moldova realizat cu succes de Avia Invest.

Pista de decolare si aterizare cu o lungime de 2383 m şi o lăţime de 45 m a fost construită utilizînd cele mai performante tehnici, materiale şi echipamente.

Reprezentanții companiilor aeriene, aeronavele cărora au decolat și aterizat pe noua pistă, nu au ezitat să-și împărtășească primele impresii după efectuarea zborurilor.

„Noua pistă de la Aeroportul Chișinău este superbă. Este dreaptă, netedă, iar intrarea pe ea este largă și luminoasă, ceea ce este foarte important pentru un pilot. Comparativ cu alte țări, Aeroportul nostru se află într-o stare foarte bună, mai ales după ce a fost construită noua pistă. Aeroportul Chișinău are un raiting foarte mare și îl putem compara cu multe aeroporturi din țările europene. Odată ce a fost construită noua pistă, avioanele noastre nu se mai rețin la decolare și aterizare”, Igor Ciriusenco, pilot Air Moldova

Decizia Curții de Arbitraj Internațional de la Stochkolm prin care s-a interzis rezilierea contractului de concesiune a aeroportului vine să confirme încă o dată determinarea investitorului de a transforma aeroportul din Chișinău într-un hub internațional”, se menționează în notă.

La 10 iulie curent, contractul de concesionare a aeroportului internațional Chișinău a fost „rezoluționat” de Agenția pentru Proprietăți Publice care a cerut companiei „Avia-Invest” să restituie bunurile aeroportului. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al AAP, după ce, tot pe 10 iulie, dimineața, președintele Igor Dodon anunțase acest lucru în cadrul emisiunii sale săptămânale pe facebook.

La 18 mai premierul Ion Chicu a anunțat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a „Avia Invest”, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, care a înregistrat o datorie restantă față de stat în sumă de peste 22 de milioane de lei. 

Ulterior, pe 20 mai, compania „Avia Invest” a anunțat că a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 22,6 milioane de lei și susține că, prin urmare, procedura de declarare a insolvenței ar trebui încetată.

AAC a informat anterior că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.