Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Statul va cere declanșarea procedurii…

Statul va cere declanșarea procedurii de insolvabilitate a Avia Invest, fapt ce va permite rezilierea contractului de concesiune

După ședința comună cu președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a declarat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a „Avia Invest”, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, care a înregistrat o datorie restantă față de stat în sumă de peste 22 de milioane de lei. 

Ion Chicu a menționat că „Avia Invest” a intrat în incapacitate de plată, iar pentru că la 30 aprilie au fost înregistrate datorii ale companiei de peste 22 milioane de lei, conturile i-au fost blocate. Pentru că în această perioadă „Avia Invest” nu și-a onorat obligațiunile, premierul a declarat că statul va cere declanșarea procedurii de insolvabilitate față de acest agent economic.

„Adresarea pentru procedura de insolvabilitate va fi astăzi. Continuăm să credem că în 2013 țara a fost jefuită de unicul aeroport. Compania trebuie să achite statului, ca și orice alt contribuabil. Ei nu achită, nemaivorbind de investițiile pe care și le-au asumat în 2013”, a precizat premierul.

Astfel, premierul susține că declanșarea procedurii de insolvabilitate va servi drept motiv pentru rezilierea contractului de concesiune a aeroportului.

Avia Invest a declarat anterior că își va onora datoriile față de stat și va achita cele 22 de milioane de lei. Prin intermediul unui comunicat de presă, compania a precizat că unul dintre fondatorii săi, fără a da un nume concret, a decis să acorde un împrumut pentru achitarea datoriilor curente și a restanțelor istorice. Astfel, Avia Invest menționa că până la 15 mai, toate obligațiile financiare, inclusiv datoriile de peste 22 de milioane de lei, vor fi onorate în volum deplin, lucru însă negat de premierul Chicu.

Recent, AAC a informat că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.

În iulie 2019, între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL „Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție. Prin Contractul dat, „Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorier al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. „Avia Invest” nu a achitat însă tranșa la data scadentă, fapt ce a determinat AAC să solicite intentarea dosarului de executare.