Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Situația din Italia devine…

FOTO Situația din Italia devine înspăimântătoare: Cum se descurcă moldovenii în carantină

În Italia, situația continuă să se agraveze și să se transforme în ceva înspăimântător, relatează presa italiană. ZdG a luat legătura cu câțiva moldoveni aflați în Lombardia, cea mai afectată zonă de coronavirusul de tip nou, care ne-au povestit cum se descursă în carantină.

Numărul deceselor provocate în Italia de coronavirus a ajuns vineri, 13 martie, la 1.266, înregistrându-se încă 250 de decese în ultimele 24 de ore. În acest timp cazurile confirmate au urcat la 17.660, cu 1.328 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat Protecţia Civilă italiană.

Pentru că situația este disperată, premierul italian Giussepe Conte a anunțat măsuri și mai drastice.

Toate activitățile comerciale, considerate neesențiale, au fost suspendate. S-au închis magazinele, cu excepția farmaciilor și a celor alimentare. Astfel, barurile, restaurantele, frizeriile, saloanele de frumusețe și celelalte activități comerciale au fost închise.

Contactați de ZdG, câțiva moldoveni ne-au mărturisit că situația este deja extrem de gravă în peninsulă și că practic nu mai pot ieși din case decât doar la farmacie sau la supermarket după strictul necesar de consum.

Mărturiile moldovenilor din Italia

„Dacă ieșim din case, ne opresc carabinieri și ne întreabă unde mergem. Putem merge doar la farmacie sau la un magazin după apă și strictul necesar. Dacă nu avem măști și mănuși nu suntem lăsați să ne continuăm drumul, suntem trimiși acasă. În magazin intrăm câte 3 persoane, pe rând, și suntem lăsați doar câteva minute ca să ne procurăm strictul necesar”, ne-a comunicat o moldoveancă stabilită la Milano.

Așa ceva nu îmi amintesc să fi trăit. Parcă nu cazi în panică, dar când îi vezi pe toți în jurul tău cât de speriați sunt, începi să intri și tu în panică. Astăzi ne-au anunțat că de săptămâna viitoare toată Lombardia rămâne în case, în următoarele 3 săptămâni nu mai mergem la muncă, se închide totul”, ne-a mărturisit un alt moldovean aflat într-un oraș din Lombardia.

Ca să iasă pe străzi oamenii trebuie să completeze o declarație

„Stăm în case și ne uităm toată ziua la televizor ca să vedem ce se întâmplă afară. Dacă ieșim în stradă, ne întreabă unde mergem și dacă avem certificate medicale, trebuie să îndeplinim fișe, să zicem unde mergem. Deja e groaznic”, mai spune o tânără moldoveancă dintr-o suburbie a orașului Milano.

Doar un singur membru de familie poate merge la cumpărături. Acesta trebuie să îndeplinească o declarație unde să spună unde merge și pentru ce, iar dacă nu e echipat pentru carantină – cu mănuși și mască, apoi nu mai merge nicăieri”, spune un alt moldovean.

Vrem să trimitem acasă medicamente pentru copii, dar nu avem cum, nici colete, nimic. Nu știu ce vom face”, ne-a comunicat altă moldoveancă din Lombardia.

„Se fac multe apeluri, prin stații de radio, tv, chiar pe străzi merg mașini cu megafoane, iar oamenii sunt îndemnați să rămână în case”, spune o altă moldveancă stabilită la Milano.

Lombardia este regiunea cea mai afectată de coronavirus, iar numărul persoanelor testate pozitiv cu Covid-19 crește de la o zi la alta.

Într-un discurs aproape emoționant, premierul italian Giuseppe Conte i-a implorat pe cei 60 de milioane de oameni din țara aflată în carantină să rămână acasă.

„Să păstrăm distanța astăzi, ca să ne putem îmbrățișa cu căldură și să mergem mai repede, mâine”, a spus Conte.

În R. Moldova, până vineri, 13 martie, au fost confirmate 8 cazuri de infecție cu Covid-19. Autoritățile moldovene au emis alertă de cod roșu la nivel național.