[Foto-Reportaj] Protestul mămicilor: „Cerem un viitor mai frumos copiilor noștri și stabilitate în țară”

Situația instabilă din țară, devalorizarea leului și scumpirea produselor i-a adus pe tinerii părinți cu copiii în brațe sau în cărucioare, la un protest în fața Parlamentului. Potrivit lor, acest protest este un strigăt de indignare față de acțiunile și atitudinea autorităților față de popor. „Autoritățile nu întreprind acţiuni pentru a oferi oamenilor minimum necesar pentru existență”, ne-a spus indignată o protestatară.

Tinerii părinți susțin că sunt îngroziți de preţurile care „cresc ca pe drojdii”. Ei susțin că banii pe care-i câștigă nu le ajung pentru a cumpăra produse alimentare şi medicamente pentru copii. „Odată cu devalorizarea leului s-au scumpit produsele, mai ales cele pentru copii. Aceste produse s-au scumpit cu 50-100%. Astfel, un pachet de scutece, care costa 200 de lei, acum poate fi găsit în magazine la un preț de 300-320 de lei. Aceste scumpiri nu au fost făcute când leul a pierdut poziția, ci în ziua când valoarea monedei unice europene a început să scadă”, explică o mămică, ținând în brațe copilul său de opt luni. „E foarte greu să crești un copil în R. Moldova, statul plătește lunar un ajutor de îngrijire al copilului de 400 de lei, care nu îmi ajung nici pentru scutece, dar copilul mai trebuie să mănânce, să i se cumpere haine … sunt multe cheltuieli cărora ne e greu să le facem față, mai ales tinerilor familii care nu-și au propriul apartament”, ne spune tristă femeia. „Dacă statul nu ne susține cu bani, atunci măcar să vorbească cu agenții economici și să aibă grijă ca aceștia să nu scumpească peste noapte produsele”, a adăugat tânăra mămică.

De asemenea, mămicile se arată nemulțumite că statul se implică în creșterea copilului până la vârsta de 1,6 ani. „Cum pot să se descurce părinții? Copii nu sunt acceptați la grădiniță la această vârstă. Ce trebuie să facă mămica până copilul împlinește 3 ani, ca să-l poată duce la grădiniță sau creșă, iar ea să revină la serviciu?”, se arată nedumerite femeile.

„Sloganul protestului este: vrem legi, nu circ, deoarece fiecare lege, fiecare decizie politică influențează întreaga societate. Am senzația că legile nu sunt exacte și fiecare poate să o interpreteze după propriul plac, doar în defavoarea cetățeanului de rând, cu această lacună a legilor m-am ciocnit atunci când am început să strâng documentele necesare pentru a-mi duce copilul la grădiniță. Am cheltuit o groază de bani și jumătate de an pe drumuri inutile pentru a face rost de niște documente absurde. Toate statele din Europa au legi exacte, dar nu interpretative ca în Moldova”, a spus o mămică, care a venit la protest.

Totodată, părinții au menționat și prețul exagerat de mare pentru polița de asigurare medicală. „Plătim foarte mulți bani pentru poliță, însă, când avem nevoie de medicamente, de intervenție chirurgicală, aflăm că medicamentele nu sunt și trebuie să le procurăm din baniii noștri, iar tratamentul și analizele sunt prea costisitoare și nu intră în facilitățile poliței de asigurare pentru care plătim anual peste 4000 de lei. Astfel, ajungem să beneficiem doar de 10 la sută din această sumă. Unde se duc acești bani? Vrem transparență, un raport clar care să arate drumul fiecărui leu cheltuit. De ce sunt arestați oamenii pentru că au datorii mici de stat, în timp ce statul nu e pedepsit pentru datoriile pe care le are față de cetățeni? Aceasta ne doare”, a spus o femeie, care ne-a povestit că a trait patru ani în Australia și a văzut cum acel stat are grijă de cetățenii lui și ce asistență medicală le oferă.

Oamenii au spus că vor să trăiască în țara unde s-au născut, crescut și au întemeiat o familie. „Cerem un viitor mai frumos copiilor noștri și stabilitate în țară, pentru că nu vrem să plecăm, noi vrem să rămânem, dar avem nevoie și de condiții decente”, ne-a explicat un tătic, care a adus cu el un scutec și l-a pus în fața Parlamentului. „Noi nu vrem să spălăm pelincuțe, ci vrem scutece. Vrem să ne dezvoltăm, dar nu să degradăm și să ne întoarcem în perioada sovietică”, a adăugat acesta, făcând aluzie la propunerea făcută a ex-ministra Muncii și Protecției Sociale Valentina Buliga.

Text & Foto: Tatiana BEGHIU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. tika

  Viitorul fiecarui copil depinde de la educatia si viziunea din familie…daca in familie nu se spune minciuni,nu este falsitate,se educa respectul reciproc,se bazeazà pe valoarea sànàtoasà a OMENIEI-fiti linistiti cà viitorul copiilor vostri va fi plin de demnitate si RESPECT

  NICI UN GUVERN ACTUAL NU POATE DISTRUGE VIITORUL COPIILOR NOSTRI!!!(inprastie rahat doar pentru sine si copiii lor)

  timpurile actuale sint luate de vintul banditilor si oamenilor necinstiti,dar ca ereditate vor primi acei care sint alàturi de dinsii

  nici un copil din o familie sànàtoasà,care creste in creativitate si recpect(respect chiar si càtre ignoranta actualà) nu va avea de suferit pe viitor!!!

  STATI ATENTI CUM EDUCATI COPII,DECI CE EXEMPLU LE DATI!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *