Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-reportaj] „Oportunități Egale” pentru fiecare

[Foto-reportaj] „Oportunități Egale” pentru fiecare

Ziua dedicată tenisului și persoanelor cu dizabilități a fost organizată în R. Moldova la 14 martie curent, în incinta Școlii Sportive Specializate Republicane de Tenis. În cadrul evenimentului social-sportiv au participat tenismeni naționali și reprezentanți ai Special Olympics cu care a putut juca fiecare vizitator al evenimentului. Cei mici, care au jucat tenis s-au bucurat de cadouri dulci și sănătoase.

După încălzire, cadouri și înfulecarea dulciurilor a urmat turneul de tenis „Oportunități Egale”, la care au participat tenismanii în scaun cu rotile, jucătorii de tenis și invitații – oaspeți a evenimentului.

Evenimentul era deschis pentru toți cei care doreau să asiste la o sărbătoare adevărată a tenisului de câmp, prin prisma căruia, organizatorii evenimentului și-au propus să promoveze oportunitățile egale în practicarea sportului la toate nivelele sociale și pentru toți doritorii.

„Aceste evenimente sunt utile, din simpul motiv că este promovat încă o dată sportul, iar autoritățile ne văd (persoanele cu dizabilități, n.r.), văd că noi existăm și înțeleg că nu vrem să fim neglijați. De asemenea, e important ca statul să înțeleagă că sportivii au nevoie de susținerea morală și materială din partea celor care stau la conducere. E greu să începi să-ți cauți sponsori sau să împrumuți niște bani ca să ai posibilitatea să participi la vreo competiție internațională pentru a-ți prezenta destoinic țara. Cu toate acestea, în ultimii ani se observă mai multă atenție față de persoanele cu dizabilități. O dovadă a acestui fapt poate fi și noul ministru al Tineretului și Spotului, care e în scaun cu rotile. Acesta e un pas, cât de mic nu ar fi, dar e un pas să schimbăm atitudinea față de omul de alături, care poate fi atât cu abilități depline cât și cu dizabilități”, ne-a povestit Dumitru Focșa, un tânăr vesel, deschis, plin de viață, care face parte din echipa națională de paralimpici Invasport. Potrivit tânărului, echipa sa se pregătește pentru două competiții care vor avea loc în luna aprilie, în Rusia. „Recent, am primit echipamente, costume noi, vitamine, tot ce avem nevoie pentru competiții”, ne zice entuziasmat sportivul. Totodată, Dumitru ne spune că persoanele în scaun cu rotile nu trebuie percepute ca ceva mai trist decât un om cu abilități depline. „Viața e frumoasă și trebuie să o trăiești din plin, chiar dacă ai anumite limite. În R. Moldova multe persoane cu dizabilități nu se pot angaja în câmpul muncii, dar asta nu este din cauza lor, ci din cauza gândirii incorecte a oamenilor. Sigur, e complicat să ne acomodăm cu scările pe care nu ai cum să urci… dar în rest, suntem la fel de fericiți ca cei cu abilități depline”, explică tânărul sportiv care, pe lângă practicarea sportului, lucrează la o companie de vânzări.

La eveniment a fost prezent și Serghei Afanasenco, ministrul Tineretului și Sportului, care a declarat că tenisul este un tip de sport complicat, iar cei care îl practică și reușesc să obțină performanțe mari, sunt oameni cu adevărat puternici.

Evenimentul a fost organizat de către Federația de Tenis din RM, împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului din RM, cu participarea Special Olympics Moldova, desfășurat sub lozinca „Oportunități Egale”.

Foto: Dionis NICOLAI & Tatiana BEGHIU