Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   38 de ani de la…

38 de ani de la tragicul accident de la centrala nucleară de la Cernobâl. 80 de familii vor primi apartamente din partea statului

Foto: 15 iunie 1986, primii moldoveni la Cernobîl, Agenția Națională a Arhivelor
Sursa foto: presedinte.m/Agenția Națională a Arhivelor

În acest an, pe 26 aprilie se împlinesc 38 de ani de la tragicul accident de la centrala nucleară de la Cernobâl, una dintre cele mai devastatoare catastrofe provocate de om în secolul al XX-lea.

De Ziua internațională de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl, președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de moldovenii care au participat la lichidarea pericolului radioactiv. Peste 3500 de concetățeni și-au pus în primejdie sănătatea și viața pentru a opri răspândirea radiației, iar azi, jumătate dintre ei nu mai sunt în viață. 

„Avem datoria să cinstim sacrificiul și memoria eroilor și să oferim susținere familiilor lor. În ultimii trei ani, Guvernul a majorat alocațiile pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și a indexat ajutoarele materiale anuale oferite acestora.

Până la sfârșitul acestui an, 80 de familii ale participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl vor primi cu titlu gratuit în proprietate apartamente din partea statului. Astfel ne respectăm angajamentul de a construi o societate în care oamenii trăiesc în siguranță și bunăstare”, a afirmat președinta.

Șefa statului a mai menționat că urmările exploziilor și scurgerilor radioactive de la Cernobîl servesc drept exemplu al pericolelor nucleare și amintesc despre importanța cooperării internaționale pentru utilizarea pașnică și în siguranță a tehnologiilor nucleare. Iar războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune. 

„Comunitatea internațională nu poate admite acest lucru. De aceea, avem nevoie de norme mai stricte privind securitatea nucleară și de o cooperare mai bună în această direcție. Dacă țările lumii vor acționa solidar, în numele binelui comun, pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător, putem avea un viitor pașnic și sigur”, a conchis președinta Maia Sandu.

În ședința plenară de vineri, 26 aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat recunoștință celor peste trei mii de moldoveni care au participat la lichidarea pericolului radioactiv, mulți dintre care s-au ales cu diverse dizabilități sau au decedat mult prea devreme.

„O catastrofă devastatoare, în care au murit mii de oameni, alte sute de mii fiind grav afectate. Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de evenimente să nu se mai repete niciodată, oamenii să trăiască în pace și siguranță”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.