Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Orașul Atena, „înghițit” de…

FOTO Orașul Atena, „înghițit” de o furtună de praf din Sahara: „Este unul dintre cele mai grave cazuri din 2018”

Sursa foto: EPA

Nori de praf din Sahara au acoperit marți, 23 aprilie, Atena și alte orașe grecești, fiind unul dintre cele mai grave cazuri de acest fel care au lovit țara din 2018. O ceață galben-portocalie a cuprins mai multe regiuni după zile întregi de vânturi puternice dinspre sud, limitând vizibilitatea, notează The Guardian.

„Este unul dintre cele mai grave cazuri de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteo la Observatorul din Atena.

Grecia a fost deja lovită de norii de praf din Sahara la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, care au „sufocat” și părți din Elveția și sudul Franței.

Sursa foto: EPA

Autoritățile grecești au avertizat că aceste concentrații de praf pot reduce lumina soarelui și vizibilitatea, crescând în același timp concentrațiile de particule fine de poluare, ceea ce reprezintă un risc pentru persoanele cu probleme de sănătate.

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. În timp ce cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri, putând ajunge în toată Europa.

Vânturile puternice din sud din ultimele zile au alimentat, de asemenea, incendiile timpurii neobișnuite din sudul țării.

Serviciul de pompieri a anunțat marți seara că un total de 25 de incendii de vegetație au izbucnit în toată țara în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula Paros, stațiune balneară de la Marea Egee, suspectate că au declanșat din greșeală un incendiu de mărăciniș luni, a adăugat acesta. Nu au fost raportate pagube semnificative sau răniți, iar incendiul a fost stopat rapid.