Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ O biserică a decis…

FOTO O biserică a decis să picteze în pridvor medici în echipamente anti-COVID-19: „Nu va fi icoană, dar ne va da sentimentul prezenței lui Dumnezeu”

Biserica „Sfântul Panteleimon” din Bălți anunță că, după consultările cu enoriașii și Consiliul bisericesc, a fost luată decizia ca în pridvorul bisericii noi, care se află în preajma Spitalului Clinic Bălți și care poartă Hramul Sfinților Doctori fără de argint Cosma și Damian, să fie pictat chipul medicului îmbrăcat în echipament de protecție anti-COVID-19, „simbol al tuturor medicilor răpuși de această boală crâncenă”.

Un demers în acest sens urmează să fie adresat către Comisia pentru Pictura Bisericească de pe lângă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, pentru că „o astfel de pictura bisericească murală este fără de precedent și sperăm că vom fi susținuți întru aceasta de către „întâistătătorii Bisericii”.

„Criza medicală, sanitară, depășirea sistemului medical și moartea unui număr mare de oameni ne-au făcut să revenim la valorile existențiale: viața, iubirea, prietenia, familia, credința.

Rolul major al picturii bisericești murală este în educația duhovnicească și înțelegerea lucrării Dumnezeiești în oameni și între oameni, pentru mântuirea lor.

Iată de ce considerăm că pictura care va reprezenta Chipul Medicului Îmbrăcat în Haine de Protecție va fi nu doar un act artistic, decorativ, ci și o mărturisire a celor întâmplate la începutul secolului XXI pe tot globul pământesc. Despre cum omenirea a luptat cu pandemia, despre solidaritatea și implicarea fiecăruia dintre noi în prevenirea infectării în masă: medic, voluntar, polițist, vameș, preot, vânzător în magazine, funcționar public, șofer, brutar, curier etc, despre salvarea multor vieți omenești, despre decesele subite ale celor dragi, care ar fi putut trăi alături de noi. Despre cum a suferit toată lumea în mod egal: și bogății, și săracii.

Acestă pictură va fi o carte, care ne va arăta că viața nu este doar un element din statistici;
că orice viață contează și orice viață salvată este o minune Dumnezeiască.

La fel, aceasta va fi o chemare a omului la dragostea față de aproapele, la pocăință și la iertare.

Chipul Medicului Îmbrăcat în Haine de Protecție anti-Covid nu va fi o imagine sacră, icoană, dar ea ne va da sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu în efortul, dedicația, generozitatea și jertfa medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, infermierilor, felcerilor, moașelor, laboranților și tuturor lucrătorilor medicali din toată lumea”, transmit reprezentanții bisericii.