Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Mai multe personalități din…

FOTO Mai multe personalități din R. Moldova, decorate de către președintele României, cu medalia „Centenarul Marii Uniri”

Foto: Ambasada României în R. Moldova

Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a conferit prin decret prezidențial medalia „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente unor personalități din R. Moldova.

În contextul acțiunilor de marcare a Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Ambasada României la Chișinău a organizat pe 6 octombrie curent, o ceremonie de înmânare, de către ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a distincțiilor menționate următoarelor personalități: Maria Sargun, cercetător bibliograf, Tudor Zbârnea, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Anatol Vidrașcu, editor și activist, Simion Ropot, redactor-șef la Monitorul Oficial al R. Moldova, Iulian Rusanovschi, reprezentantul AO „Monumentum”, Valentina Casian, primară a municipiului Strășeni.

„Activitatea protocolară de astăzi se desfășoară în contextul fericit al relansării dialogului politic la cel mai înalt nivel dintre România, UE și R. Moldova. Vizitele la Chișinău ale înalților oficiali români desfășurate până acum, precum și cele care vor urma au menirea să amplifice și să consolideze relațiile speciale dintre România și R. Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. În același timp, aceste acțiuni sunt o dovadă vie a faptului că România a fost, este și va rămâne cel mai sincer și apropiat prieten al R. Moldova, onorându-și cu responsabilitate, principial și consecvență angajamente asumate față de toți cetățenii R. Moldova indiferent de limba vorbită, apartenență politică sau locul în care trăiesc, și care acționează pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

La ceremonia de decorare au participat din România: Sergiu Nistor, consilier al președintelui României și șef al Departamentului Cultură, Culte și Minorități din cadrul administrației prezidențiale și Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al culturii.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri și reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018 și, alături de Medalia Comemorativă Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului, este un însemn având statut de distincție națională.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.