Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Epidemie de coronavirus în…

FOTO Epidemie de coronavirus în Italia: 7 oameni au murit. Magazinele din Milano – goale: „Oamenii se bat pentru mâncare”

Lucrurile se complică grav în cele mai multe regiuni din nordul Italiei, cele mai apropiate de locul izbucnirii epidemiei cu coronovirus. A fost înregistrat al 7-lea deces, iar peste 200 de oameni au fost infectați. Supermarketurile din Milano, Veneția sau Genova sunt practic goale, iar lichidul dezinfectant, înălbitorul de haine, oțetul şi măştile medicinale au fost epuizate total, scrie presa italiană.

Presa din Italia anunță al 7-lea deces din cauza coronavirusului, iar cel puțin 220 de persoane sunt infectate.

Potrivit La Repubblica, este vorba despre un bărbat de 62 de ani, din Castiglione d’Adda, care avea deja probleme cardiace grave.

Rafturile magazinelor din Milano – goale: „Oamenii se bat pentru mâncare”

Spaima de contaminare cu noul coronavirus a început să se acutizeze și să domine asupra regiunilor din nordul Italiei, acolo unde sunt și sute de moldoveni. Presa italiană transmite că supermarketurile sunt luate cu asalt de către oameni.

Astfel că rafturile magazinelor rămân goale, iar cozile formate la casele de marcat sunt interminabile. Produsele care au termenul de valabilitate mai îndelungat cum ar fi pastele, orezul, uleiul și apa au dispărut practic din magazine.

Ziarul de Garda a luat legătură cu o familie de moldoveni stabilită la Milano, iar aceasta ne-a povestit că panica a pus stăpânire peste oraș.

„Este panică peste tot. Nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva vreodată. Toate magazinele sunt goale, lumea își face provizii. Oamenii se ceartă, se insultă, se îmbrâncesc și chiar se bat pentru mancare.

Aici, la noi, la Milano, au fost închise grădinițele, școlile, teatrele, o parte din restaurante și localuri. Cel puțin o săptămână, nu voi duce copilul la școală. Străzile sunt pustii, nu mai sunt ambuteiaje. Noi continuăm să mergem la muncă”, ne-a comunicat Violeta Gorea, moldoveancă stabilită la Milano.

Sursa: ZdG.md
Sursa: ZdG.md
Sursa: ZdG.md
Sursa: ZdG.md
Sursa: ZdG.md

Între timp, presa din Italia anunță marți, 25 februarie, al 7-lea deces din cauza coronavirusului, iar cel puțin 220 de persoane sunt infectate.

Mai multe localități din nordul Italiei sunt închise. 11 localităţi din aceste zone sunt în carantină.

Autoritățile din peninsulă au suspendat toate activitățile publice din zonele aflate în carantină, iar oamenii sunt îndemnați să rămână în case.

Până, acum 50 de mii de oameni sunt afectaţi de măsurile de carantină.

Potrivit legislaţiei italiene, părăsirea fără drept a zonei de carantină se pedepseşte cu închisoare până la 3 luni.

Carabinierii italieni au izolat localitățile afectate de epidemie și au instalat filtre la fiecare intrare și ieșire.

Recomandările MAEIE pentru cetățenii moldoveni din Italia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetăţenilor R. Moldova aflați în Italia să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene la acest subiect.

În prezent, Ambasada Republicii Moldova la Roma, împreună cu Consulatul General de la Milano şi Consulatul de la Padova, se află în legătură constantă cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Până în prezent, nu s-au primit notificări din partea acestora cu privire la existenţa vreunui cetăţean al R. Moldova printre persoanele infectate şi nu au fost primite nici solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor moldoveni.

MAEIE reiterează că cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon de urgenţă ale Ambasadei Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091; Consulatul General de la Milano +39 3206108989 şi Consulatul din Padova +39 3805905331, precum şi la Centrul de Apel al MAEIE  0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova) sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate).