Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   FOTO/ Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize…

FOTO Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP a fost dotat cu „echipamente de ultimă generație”: probele din dosarele penale vor putea fi examinate mult mai rapid și eficient

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că probele din dosarele penale vor putea fi examinate mult mai rapid și eficient de experții Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare (CTCEJ) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), datorită unor echipamente „de ultimă generație”, în valoare de 165 de mii de dolari, achiziționate de PNUD, cu suportul Guvernului SUA.

Secției Examinări substanțe din cadrul CTCEJ i-au fost oferite două spectrometre. Potrivit MAI, unul dintre acestea, spectrometrul Raman, este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii, pentru identificarea diferitor tipuri de substanțe, cum ar fi, droguri și substanțe explozive, precum și diverse substanțe chimice periculoase.

„Acum experții pot identifica chiar și substanțele care sunt ambalate în sticlă sau plastic, nefiind necesară deschiderea acestuia. Spectrometrul dispune de o bibliotecă de 30.000 de spectre, care sunt utilizate pentru examinarea probelor în orice formă. Anterior, CTCEJ dispunea de 16.000 de spectre”, susțin autoritățile.

Cel de-al doilea spectrometru, FTIR, este staționar și poate examina atât probe de dimensiuni mari, cât și microurme, cum ar fi fibre, lacuri și vopsele, de exemplu, de la locul producerii unui accident rutier. Noile echipamente permit examinarea urmelor care au până la 100 microni, pe care nu le poți observa cu ochiul liber, precizează reprezentanții MAI.

Pentru a utiliza eficient noile echipamente, angajații secției au beneficiat de instruiri specializate.

Potrivit Ministerului, de la începutul anului, în Secției Examinări substanțe din cadrul CTCE au fost întocmite peste o mie de rapoarte de expertiză, 90 la sută dintre acestea referindu-se la droguri.

Un alt echipament, o balanță micro-analitică, foarte sensibilă, permite analiza unor cantități infime de substanțe, cu exactitate de până la șase cifre după virgulă. Echipamentele care au fost în dotarea CTCEJ anterior ofereau exactitate de numai trei cifre după virgulă, menționează sursa citată.

Specialiștii spun că noua balanță permite determinarea unor cantități de până la două micrograme.

„Una dintre misiunile de bază ale Ministerului Afacerilor Interne este ca cetățenii R. Moldova să fie în siguranță. Depunem eforturi majore pentru a asigura subdiviziunile noastre cu echipamente necesare, pentru a-și putea desfășura activitatea la cel mai înalt nivel”, a menționat secretarul general la MAI Serghei Diaconu.

Tot cu susținerea PNUD și a Guvernului SUA, a fost achiziționat un calculator ultraperformant pentru Secția Examinări informaționale a CTCEJ. Cu ajutorul acestuia, se face extragerea și analiza rapidă a informațiilor din telefoanele mobile și alte dispozitive.

„În prezent, procedura durează o oră, iar până la achiziționarea acestui echipament era nevoie de cel puțin 24 de ore”, potrivit MAI.

„Noi suntem convinși că cursurile de pregătire, precum și echipamentul pe care îl avem astăzi în față, vor spori eficiența Centrului criminalistic, fortificând astfel sistemul de justiție penală în R. Moldova. Desigur că este important să ai în dotare echipament potrivit, dar totuși factorul determinant este munca asiduă și dedicația celor care activează în cadrul organelor de ocrotire a normelor de drept din Moldova”, afirmă Brett Rose, directorul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, Ambasada SUA în R. Moldova.

CTCEJ efectuează expertize judiciare la solicitarea diferitor instituții, printre care Ministerul Afacerilor Interne și structurile din subordinea acestuia, Procuratura, Centrul Național Anticorupție, instanțele de judecată, dar și rapoarte de expertiză extrajudiciară, la solicitarea persoanelor fizice și juridice.