VIDEO/ FALS: Maia Sandu a lichidat școlile, spitalele, primăriile și a eliminat limba rusă din școli. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ FALS: Maia Sandu a lichidat școlile, spitalele, primăriile și a eliminat limba rusă din școli. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon

  VIDEO/ FALS: Maia Sandu a lichidat școlile, spitalele, primăriile și a eliminat limba rusă din școli. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon
  de
  06 noiembrie 2020 | 14:01

  În briefingul de presă de la 3 noiembrie, Igor Dodon, candidatul la funcția de președinte, s-a adresat alegătorilor, încercând să-i convingă că este mai competent decât contracandidata sa Maia Sandu. Într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.

  Candidatul Dodon și-a ținut discursul pe un ton grav, amenințător și panicard, iar adresările sale către diferite categorii de alegători semăna a șantaj. Astfel, el a indus mesajul că în situația în care Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, moldovenii nu vor mai avea pensii și salarii. „Provocarea de bază acum este ce urmează mai departe. Ce vor obține  cetățenii Republicii Moldova, dacă președinte al țării va fi Dodon sau Maia Sandu? Ce se va întâmpla în țară, va fi stabilitate sau nu? Va fi achitarea pensiilor și salariilor?”, a întrebat Igor Dodon, cu aluzia clară că doar el poate asigura aceste plăți. Și asta în condițiile în care achitarea salariilor și a plăților sociale este în sarcina guvernului, și nu a președintelui.

  FALS: Maia Sandu a închis 200 de școli

  În continuare, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculații fără nicio bază factuală și logică. Una din dezinformări este că Maia Sandu, când fost ministră a Educației, a închis aproape 200 de școli. „Cuiva nu-i place de Maia Sandu pentru că a închis aproape 200 de școli. Dar aceste alegeri vor trece, la fel ca și emoțiile și slăbiciunile cuiva, dar problemele rămân”, a spus el la un moment dat, pentru ca ulterior să scadă cifra la 180: „Cine a închis școlile în peste 180 de sate? Maia Sandu! Ce înseamnă acest lucru pentru aceste sate? Lichidarea satelor în Republica Moldova”.

  Această afirmație este falsăPotrivit datelor Biroului Național de Statitistică (BNS), în perioada 2012-2015 (când Maia Sandu a fost ministră a Educației), în Republica Moldova au fost închise 73 de instituții de învățământ de zi, în mare parte licee cu un număr mic de elevi. În același timp, în procesul de optimizare a instituțiilor de învățământ, a fost majorat numărul școlilor primare, dar și al gimnaziilor.

  Publicitate

  De fapt, Planul de acţiuni privind implementarea Concepţiei optimizării numărului angajaţilor din sectorul bugetar în anii 2008-2010 a fost contrasemnat de Zinaida Greceanîi, pe când era în funcția de prim-viceprim-ministră și de Igor Dodon, când acesta era Ministru al economiei şi comerţului.     

  Unele școli au fost închise și în perioada mandatului de președinte al lui Igor Dodon. Aceleași date ale BNS arată că în perioada 2016-2020 au fost închise 36 de instituții de învățământ cu studii de zi. Dacă pe timpul când Maia Sandu era ministră a Educației s-a micșorat numărul liceelor, majorându-se numărul școlilor primare și gimnaziale, în perioada mandatului lui Igor Dodon a fost în scădere și numărul școlilor primare, al celor gimnaziale, dar și al liceelor.

  ALS: După școli, Maia Sandu va închide spitale

  O altă afirmație falsă enunțată de I. Dodon este că Maia Sandu, alături de alți funcționari din alte guverne, intenționau închiderea spitalelor. „Am stopat lichidarea spitalelor raionale, așa cum o făceau cei din guvernele precedente, așa numita optimizare, numai că Maia Sandu o făcea la școli, pe urmă la spitale”, a spus Dodon la briefingul de presă. Maia Sandu nu a fost ministra Sănătății ca să decidă optimizarea sau închiderea spitalelor. În ultimii ani nu a existat nici un plan de închidere a spitalelor, așa cum spune Dodon, ci s-a discutat despre introducerea managementului administrativ comun în sistemul spitalicesc. Astfel, conform Conceptului reformei spitalelor în Republica Moldova, reforma spitalicească nu prevedea închiderea spitalelor, ci reorganizarea și modernizarea acestora: cele raionale să capete statut de spitale regionale, altele – de spitale locale. În concept era motivat că acest lucru ar asigura un standard înalt și uniform al serviciilor spitalicești pe întreg teritoriul țării, în special, pentru tratarea afecțiunile acute și situațiilor critice (accidente vasculare cerebrale, complicațiile bolii ischemice, traumatismele si traumele asociate).

  FALS: Maia Sandu și Ion Sturza au lichidat raioanele și primăriile

  Igor Dodon a mai afirmat că Maia Sandu și fostul premier Ion Sturza ar fi realizat reforma teritorial-administrativă de formare a județelor. „Se discută mult despre lichidarea raioanelor și a primăriilor mici. Eu în calitate de președinte, și cât mă voi afla în această funcție, stimați cetățeni, stimați primari, vă promit că nu voi accepta lichidarea raioanelor și a primăriilor. Maia Sandu și consilierul ei, fost ex-premier, care e mare analist acum, Sturza, au făcut această reformă la începutul anilor 90. Au lichidat raioanele, s-au dus la județe și au început lichidarea primăriilor mici. Faceți comparații și luați decizii”, a spus Igor Dodon.

  Și această afirmație este falsă. Reforma administrativ-teritorială de care amintește Igor Dodon nu a fost făcută de Ion Sturza care a deținut funcția de premier doar 10 luni, pe parcursul anului 1999. Fuzionarea mai multor localități în județe, sate și comune a fost realizată între anii 1998 și 2003, când Republica Moldova a fost împărțită în nouă județe, un municipiu și două unități teritoriale. În această perioadă, Maia Sandu activa în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova și nu era responsabilă de această reformă.

  Publicitate

  O nouă Strategie privind reforma adminstrației publice pentru anii 2016-2020 a fost propusă în timpul guvernului condus de Pavel Filip. Experții economici și cei în domeniul administrației publice locale propuneau ca mai multe localități să aibă un centru administrativ comun. Deși Legea privind organizarea administrativ-teritorială prevede că o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare se formează dacă are o populaţie, de regulă, de cel puţin 1500 de locuitori şi dispune de mijloace financiare suficiente pentru întreţinerea aparatului primăriei şi a instituţiilor sferei sociale, în prezent mai multe sate și comune din Moldova au o populație mai mică decât cea prevăzută de lege. Potrivit unui studiu analitic al Centrului Expert Grup, scopul principal al acestor fuzionări ar consta în „sporirea eficienţei economice în procesul de prestare a serviciilor publice. În acelaşi timp, în mai multe ţări au fost majorate și dimensiunile unităţilor administrative de nivel superior (regiuni), pentru a obţine economii de scară mai mari şi a le face mai competitive la nivel naţional şi internaţional”.

  FALS: Maia Sandu a interzis limba rusă în școli

  Igor Dodon a mai afirmat că Maia Sandu a eliminat limba rusă din curricula școlară, iar acum ea vorbește în această limbă doar pentru a obține voturile minorităților lingvistice. „Limba rusă în țară a fost întotdeauna una de comunicare între minoritățile lingvistice. Dar unde ați fost anterior când ați interzis limba rusă, când ați distrus grupele cu predare în limbă rusă din școli, universități și din sate?”, a întrebat Dodon.

  Nici această afirmație nu este adevărată. Limba rusă nu a fost eliminată din curricula școlară, ci a fost schimbată din disciplină obligatorie în una opțională, odată cu adoptarea, în 2014, a noului Cod al Educației.

  „Simbolul păcii” care transmite mesaje războinice și de ură

  La sfârșitul briefingului, Igor Dodon a îndemnat alegătorii să facă alegerea corectă la 15 noiembrie și a parafrazat un cunoscut proverb popular: „Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard”. Astfel, el s-a comparat cu un porumbel, pasăre cunoscută ca simbol al păcii, iar pe Maia Sandu a asociat-o cu o coțofană, pasăre care simbolizează în credința populară românească cearta și hoția.

  Pa pagina de Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate a fost publicată o reacție la  acuzațiile care i-au fost aduse Maiei Sandu de către Igor Dodon: „Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false din Moldova din ultimii 4 ani și cine este principalul vinovat de instigare la ură în țara noastră”, se spune în mesaj.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124. Atac cu rachetă asupra regiunii Odesa: șase persoane, printre care și un copil, au fost rănite

  Armata invadatoare rusă a lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Odesa la primele ore ale dimineţii de luni, scrie presa ucraineană, citând un raport al comandamentului operațional „Sud”. Între timp, Servici…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124. Atac cu rachetă asupra regiunii Odesa: șase persoane, printre care și un copil, au fost rănite

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler