Principală  —  IMPORTANTE   —   Explicațiile SA „Moldovagaz” privind achizițiile…

Explicațiile SA „Moldovagaz” privind achizițiile de gaze naturale în luna martie

Sursa foto: Inquam Photos

După ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat marți, 21 martie, că a fost mirat să afle că „în luna martie, de câteva zile, luăm gaze de la SAP „Gazprom” pentru malul drept”, reprezentanții companiei „Moldovagaz” au venit cu mai multe precizări în legătură cu achizițiile de gaze naturale făcute pentru luna martie curent.

Astfel, conform companiei, volumul de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom” este recepționat de SA „Moldovagaz” la hotarul Ucraina-R. Moldova. În luna martie curent, informează compania, SAP „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane metri cubi sau 5,7 milioane metri cubi pe zi, „insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului”.

„Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

SA „Moldovagaz”, în insuficiența gazelor naturale livrate aferente contractului în derulare cu SAP „Gazprom”, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.589 din 10 august 2022, a asigurat în martie curent aprovizionarea consumatorilor săi cu cantități de gaze naturale necesare în baza contractului cu SA „Energocom”.

În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și totodată reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. Ca consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și R. Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero”, arată un comunicat al companiei.

Totodată, reprezentanții SA „Moldovagaz” susțin că, potrivit condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, „abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele demonstrează că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%”.

„În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii metri cubi/zi.

Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate. SA „Moldovagaz” va asigura și în continuare respectarea procedurilor de livrare a gazelor naturale consumatorilor săi, prevăzute de cadrul legal și contractele în derulare”, mai menționează reprezentanții companiei.

Contractul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până pe 30 septembrie 2026.

Luni seară, 20 martie, SA „Moldovagaz” a anunțat că, până la sfârșitul lunii martie 2023, compania va procura pentru consumatorii săi de pe malul drept al Nistrului gaze naturale de la concernul rus „Gazprom” și de la compania „Energocom”. Potrivit S.A. „Moldovagaz”, acest lucru se întâmplă în contextul în care „consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil”, astfel, din cei 5,7 milioane metri cubi pe zi, livrate de Gazprom, circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi vor fi procurate pentru consumatorii de pe malul drept.

Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că poziția Ministerului Energiei și a Guvernului pe subiectul achiziționării de gaze de la SAP „Gazprom” este că „pe malul drept nu avem nevoie în acest moment să procurăm gaze de la SAP „Gazprom”. Noi (R.Moldova, n.r) avem gaze procurate și avem stocuri create special pentru securitatea energetică a R. Moldova prin SA „Energocom””.

„Am fost mirat să aflu că în luna martie, de câteva zile, luăm gaze de la SAP „Gazprom” pentru malul drept. Am aflat ieri acest lucru. Decizia a fost luată de SA „MoldovaGaz” și nu a fost coordonată cu ministerul”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov într-un briefing de presă marți, 21 martie.