Principală  —  IMPORTANTE   —   Experți în sănătate, despre situația…

Experți în sănătate, despre situația COVID-19 în R. Moldova: „Este critic; Paturile doar se eliberează și imediat sunt ocupate. Lumea așteaptă deja rândul”

Foto: World Health Organization in Moldova

Situația privind COVID-10 în R. Moldova este critică. Despre acest lucru vorbesc experți în sănătate care susțin că aproape toate locurile din spitalele de pe întreg teritoriul R. Moldova sunt ocupate și că secțiile de reanimare și terapie intensive sunt arhipline cu pacienți în stare gravă și foarte gravă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

„La această ora pot să vă spun că Centrul COVID de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe. Perioada de deplasarea a unei ambulanțe la o solicitare durează mai mult de o oră. M-a telefonat o persoană care mi-a spus că are o rudă cu o saturație de oxigen sub 40% și bat alarma că nu vine ambulanța. Dar ambulanța din păcate nu mai poate să vină, sistemul este suprasolicitat. Nu-i mai duc pe bolnavi la Centrul de triere ci direct la spital, unde mai poate fi găsit un loc. Situția este destul de critică. Aici deja totul depinde de mai mulți factori”, a declarat consiliera prezidențială în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări susține că aproape toate locurile din spitalele de pe întreg teritoriul R. Moldova sunt ocupate și că secțiile de reanimare și terapie intensive sunt arhipline cu pacienți în stare gravă și foarte gravă.

„La nivel de țără situația la fel este îngrijorătoare. Practic toate locurile din spitalele sunt ocupate, dar și mai grav e că și secțiile de reanimare și terapie intensive sunt arhipline cu pacienți gravi și foarte gravi. În fiecare zi îregistrăm decese. Decese multe se înregistrează și în rândul lucrătorilor medicali.

Dacă anul trecut erau mai multe persoane cu vârsta de peste 60, 70, 80 de ani, din februarie, curent, avem persoane tinere cu vârsta de 29, 32, 42, 52 de ani. Intuiesc că anul trecut au fost multe forme asimptomatice. Acum după o perioadă de relaxare se înregistrează această situație. Spre exemplu la Spitalul Clinic Republican, patul doar se eliberează și imediat este ocupat. Lumea așteaptă deja rândul”, a menționat Revenco.

Alte 1800 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri, 4 martie, în R. Moldova. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 191 197. În total 4049 au decedat în urma complicațiilor.