Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert în securitate, despre acțiunile…

Expert în securitate, despre acțiunile care au urmat după declarațiile președintei R. Moldova, referitoare la o eventuală lovitură de stat: Autoritățile nu au făcut nimic substanțial pentru a aborda dimensiunea internă a acestei lovituri

Sursa foto: Europa Liberă

Expertul în securitate, lector la Colegiul baltic de Apărare, Dumitru Mînzărari, a făcut câteva precizări, pentru Ziarul de Gardă, referitor la declarațiile președintei R. Moldova, Maia Sandu, referitoare la o potențială lovitură de stat la Chișinău, instrumentată de către serviciile Federației Ruse, dar și despre acțiunile care au urmat acestor declarații. 

Potrivit lui Mînzărari, „natura și logica unei lovituri de stat, organizată din exterior, ar sugera că oricare guvernare a unui stat în tranziție va fi pus sub presiune enormă în încercarea de a răspunde la o astfel de provocare de securitate. Pentru că un astfel de stat în tranziție cum este R. Moldova are un deficit de instrumente eficiente și resurse suficiente pentru a face față acestei probleme. În special e cazul Moldovei, pentru că domeniul de securitate a fost și continuă să fie ignorat de autorități”. 

„Drept răspuns, autoritățile au făcut public scenariul și riscul loviturii de stat, preferând să blocheze dimensiunea externă a operațiunii ruse (de lovitură de stat), care urma să aducă în Moldova instrumentul de forță. Anume aceasta e logica interzicerii intrării în Moldova a unor cetățeni străini. Adică s-a preferat să se meargă pe neutralizarea elementului de forță externă în sprijinul loviturii de stat”. 

Autoritățile practic nu au făcut nimic substanțial pentru a aborda dimensiunea internă a acestei lovituri

„Autoritățile practic nu au făcut nimic substanțial pentru a aborda dimensiunea internă a acestei lovituri, care include proxi-urile ruse in Moldova, dar și elemente ruse aflate legal sau ilegal pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Aparent, autoritățile de la Chișinău ezită să erodeze potențialul de destabilizare intern creat și consolidat de Federația Rusă în Moldova pe parcursul anilor.

Parțial este din motivul că autoritățile ar prefera să evite acțiuni care ar plasa-o în confruntare directă cu interesele și actorii ruși – căci ar urma să reducă personalul ambasadei ruse, după modelul estonian, să distrugă rețelele de finanțare ruse a proxi-urilor sale, să constrângă actori politici din R. Moldova, care servesc intereselor ruse, după modelul ucrainean. La fel, acești pași ar crea tensiuni politice interne, pe care autoritățile nu știu cum să le gestioneze”, a susținut expertul.

Referitor la declarația purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby care a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna Guvernul R. Moldova sunt „foarte îngrijorătoare” și că SUA este „alături de Guvernul și poporul moldovenesc”, Dumitru Mînzărari a menționat că „au fost cuvinte generice, indicând poziția oficială americană că SUA e deschisă să ajute R. Moldova, dar pentru aceasta e nevoie ca autoritățile de la Chișinău să înțeleagă de ce ajutor au nevoie și să ia inițiativa și curajul să ceară acest ajutor, cu argumentările necesare”.

Anterior doi foști miniștri ai Apărării au comentat pentru Ziarul de Gardă declarațiile președintei Maia Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a situației în R. Moldova.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în perioada anilor 2015-2016, consideră oportune declarațiile președintei Maia Sandu și este de părere că R. Moldova este amenințată în continuare de planurile de destabilizare ale Federației Ruse. 

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării

Mie îmi pare bine că Maia Sandu a făcut această declarație. Nu cunosc alte detalii pe care le-a primit de la Zelenski, dar tot ce s-a declarat este foarte real. Eu vorbesc despre asta de aproape un an de zile și am atenționat autoritățile că Rusia pregătește o lovitură de stat în R. Moldova. Pentru Rusia au existat mai multe scenarii. Primul scenariu a fost unul militar. Urma să ocupe toată zona de sud a Ucrainei și să facă joncțiunea cu armata rusă din Transnistria și să între în Moldova și să ocupe dacă nu toată Moldova atunci cel puțin partea găgăuză și Transnistria.

Scenariul acesta este mai vechi. El urma să fie realizat și în anul 2014, când în autonomia găgăuză au fost organizate două referendumuri care cereau aderarea Găgăuziei la Uniunea Rusia-Belarus și ieșirea Găgăuziei din componența R. Moldova. (…)

Deci nu este un scenariu nou. S-a mers pe scenariul militar, dar armata ucraineană a rezistat și n-a permis Rusiei să ocupe Odesa. Încă în vara anului 2022, fiind la Kiev, am fost avertizat că se pregătește în toamnă o răsturnare de Guvern, destabilizarea situației, proteste în masă care trec treptat în proteste semi-militare, ocuparea instituțiilor de stat și instaurarea unui nou Guvern. Șor în luna noiembrie a făcut publică lista lor de activități: crearea unui Guvern popular, tribunal popular, protecția neutralității, condamnarea tuturor trădătorilor.

Ați văzut declarația lui Lavrov, că R. Moldova este următoarea după Ucraina. Rusia nu va renunța niciodată la acest cap de pod din Transnistria și vor face tot posibilul ca să-l păstreze și să-l consolideze. Acum nu mai corespunde cerințelor rusești, nu mai este ce a fost acum 20 de ani, a slăbit mult capacitatea lor de luptă în Transnistria, decât dacă vor instaura (Rusia n.r.) un Guvern marionetă la Chișinău.Publicitate

Există posibilități pe cale aeriană cum a fost în anul 1968 în Cehoslovacia când un avion civil sovietic a cerut dreptul de a ateriza pe motiv că au probleme și de acolo au ieșit peste 200 de parașutiști care au ocupat aeroportul. După aceasta pe aeroport au aterizat mai multe avioane cu militari.

Acum există curse aeriene civile care leagă Armenia și Turcia de Moldova. În civil pot veni foarte mulți militari, iar armament și muniție au suficient la depozitul de la Cobasna și în depozitele militare din Transnistria.

Ei (rușii, n.r.) au mizat pe nemulțumirea populației la creșterea prețurilor la gaz și la energia electrică și că cetățenii vor sprijini protestele în masă ale lui Șor. Datorită ajutorului primit din UE, Guvernul a reușit să plătească compensații la gaz, căldură și la energia electrică. Unii oameni au spus că au achitat chiar mai puțin decât în anii trecuți. Oamenii au înțeles că nu Șor este soluția și că, deși Guvernul a făcut multe greșeli, nu este principalul vinovat de situația creată. 

Demisia Guvernului Gavrilița are legătură doar cu incompetența lor. Un Guvern care duce la scăderea ratingului guvernării, a majorității parlamentare și a președintelui trebuie să plece.

Poate ar fi fost un Guvern bun pe timp de pace, dar pe timp de război e nevoie de un alt Guvern, alt premier, alți oameni care să înțeleagă ceva în problemele de securitate, să se descurce cu aceste probleme și să nu declare că amenințarea principală a R. Moldova este corupția. Aceasta este cea mai mare prostie pe care a făcut-o Guvernul până acum. Corupția este o vulnerabilitate, dar nu este o amenințare. 

Cea mai mare amenințare este armata rusă și este Rusia. Rusia este amenințarea cea mai mare pentru că ne amenință cu dispariția, cu ocupația. 

R. Moldova trebuie să-și rezolve problemele de alternativă la gaz și energie electrică. R. Moldova trebuie să se curețe de companiile rusești militare care activează în R. Moldova. R. Moldova trebuie să devină un stat respectat dacă vrea să oprească ofensiva Rusiei pe toate fronturile: război hibrid, propaganda rusească, finanțarea lui Șor și a socialiștilor. Aceste partide trebuie scoase în afara legii. 

Este o declarație foarte bună a lui John Kirby. El a spus că nu deține alte informații despre intenția Rusiei. SUA ne poate ajuta financiar, cu sprijin politic și suport militar pentru dotarea armatei naționale. UE a acordat un ajutor R. Moldova, în trei tranșe, de circa 126 de milioane de euro, dar încă nu s-a detalizat ce ajutor va fi acordat din pachetul de 80 de milioane de euro. Este foarte bun, reieșind din bugetul auster al Armatei Naționale. SUA ne poate ajuta, mobilizând țările membre NATO să ne acorde ajutor militar cu arme letale. Până în acest moment, Moldova a primit ajutor militar cu arme non-letale. Moldova are nevoie și de echipament letal, de artilerie, obuze de artilerie, de armament pentru aceste Piranha donate de Germania, dar care sunt produse de Elveția. Elveția nu a permis Germaniei să doteze aceste Piranha cu artilerie, mitraliere, iar Statele Unite ne pot înarma cu tot ce este necesar pentru aceste blindate. Statele Unite a recunoscut că este un pericol pentru R. Moldova din partea Rusiei”, a subliniat Anatol Șalaru. 

Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării în perioada anilor 2009-2014, de asemenea consideră că pericolul de destabilizare a situației în R. Moldova, prin agenți ai Federației Ruse, ar fi unul real. 

Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării

NATO a declarat că va căuta posibilități de a ajuta țările non-NATO care sunt supuse agresiunii rusești, în special R. Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Doamna președintă și SIS cunosc mult mai multe, dar analizând tot discursul politicienilor din Federația Rusă în acest an de război, cred că este un pericol real. Știu că pe agenda GRU-ului rusesc este și așa o chestiune. Eu nu exclud că Rusia neavând succes pe linia frontului în Ucraina, și neavând capacitatea de a ajunge în R. Moldova prin instrumente militare, va folosi toate celelalte instrumente economice, politice, chiar și cultural. 

Se încep unele măsuri, reieșind din informația pe care o posedă autoritățile R. Moldova. S-a menționat că cetățeni ai diferitor state vor fi implicați în această tentativă de lovitură de stat și sigur se desfășoară măsuri de precauție. Ceea ce ține de închiderea spațiului aerian: în situația când R. Moldova nu are un sistem de apărare aeriană, în contextul apariției unui obiect zburător neidentificat a fost o decizie bună pentru a nu pune în pericol alte aparate zburătoare și viața oamenilor. 

Un om informat, este un om înarmat. Dacă se cunoaște despre aceste acțiuni, iar conform celor spuse de președinta Sandu au fost transmise și locurile, logistica, strategia de acțiune, în condițiile date ar fi o crimă să nu contracareze o lovitură de stat”, consideră Vitalie Marinuța. 

Referitor la protestele anunțate de Partidul Șor, fostul ministru al Apărării a declarat că formațiunea ar încerca „să-și facă capital politic pe problemele și sărăcia oamenilor. Aceasta (protestele partidului „Șor” n.r.) este o acțiune previzibilă finanțată din exterior nu doar de fugarul Șor, dar și de serviciile secrete ale Federației Ruse care au pus miza inclusiv și pe acest partid de escroci, dacă îl mai putem numi partid. 

Noi suntem un stat democratic și pluralismul politic nu trebuie represat, dar încurajat. Atunci când totul este conform legislației, protestele trebuie doar monitorizate. Trebuie luate toate măsurile și de demonstrat că Partidul Șor este o grupare criminală. Acest lucru nu-l spun doar eu, acest lucru a fost menționat și de doamna președintă în briefingul  de presă. Cei care încalcă legislația să fie la răcoare acolo unde le este locul lor, dar nu să organizeze marșuri presupus politice sau proteste”, este de părere Vitalie Marinuța. 

Președinta Maia Sandu a avertizat, în cadrul unui briefing susținut luni, 13 februarie, asupra unor scenarii rusești de destabilizare a situației din R. Moldova. Declarațiile au fost făcute după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European de săptămâna trecut, că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. 

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu. 

„De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. (…) În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, a punctat șefa statului. 

Președinta a cerut ca Parlamentul să adopte, în cel mai scurt timp, „proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”.

Reprezentanții Ministerului rus de Externe au respins, marți, 14 februarie, declarațiile președintei Maia Sandu privind punerea în aplicare a planului care prevede destabilizarea R. Moldova. Astfel, autoritățile de la Moscova le-au calificat ca fiind „total nefondate și neîntemeiate” și susțin că „Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității R. Moldova”.

„(…) Respingem ferm insinuările despre dorința Rusiei de a „destabiliza” situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii”, se spune într-un comunicat al instituției.

Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a „negat cu fermitate” declarația președintei R. Moldova, Maia Sandu, despre posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea R. Moldova, în baza informațiilor primite din Ucraina despre planurile rusești. Informația a fost plasată pe site-ul Ministerului de Externe al Serbiei.

Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din partea R. Moldova”, a spus Dacic. Ministrul sârb de externe a reamintit că, conform legilor Serbiei participarea cetățenilor sârbi la conflicte armate din străinătate este o infracțiune.  

Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, formațiune pe care Maia Sandu a acuzat-o că ar fi un instrument pe care Rusia mizează pentru a destabiliza situația în R. Moldova, a declarat că declarațiile șefei statului reprezintă „o tentativă de uzurpare a puterii în stat”, care vor „da start unor noi abuzuri și încălcări ale drepturilor omului”. De asemenea, Marina Tauber a anunțat pentru duminică, 19 februarie, un miting de protest pentru a „obliga Guvernul să achite facturile populației pentru lunile de iarnă”. 

De asemenea, Partidul Socialiștilor a cerut ca guvernarea să facă publice „planurile Federației Ruse” și a condamnat „intențiile președintei de extindere a puterilor SIS și a Procuraturii Generale”.

În același context, Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei a declarat că „luptând pentru a se menține la putere, Maia Sandu transformă R. Moldova în stat polițienesc”.