Principală  —  IMPORTANTE   —   Eugen Doga, despre declarația lui…

Eugen Doga, despre declarația lui Chicu adresată lui Mureșan: „Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?”

„Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chinăului, ci și a mai multor orașe din România, inclusiv și al Bucureștelui. Cum credeți că trebuie să mă simt eu venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât la adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități contrare acestei?”, este mesajul compozitorului Eugen Doga după mesajul premierului R. Moldova, Ion Chicu, la adresa europarlamentarului român, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan.

„Stimate domnule Ion Chicu, știți oare că țara pe care o numiți ,,a mea”, mai aparține și altor câteva milioane de cetățeni între care sunt și eu? Nu credeam că voi reacționa la mesajul dumneavostră cam lipsit de bun simț către România și parlamentarul acestei țări în UE. Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce muscă va mușcat că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țară-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nici o umbră la gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu Corona- virus 19, trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră.

Noi, artiștii, ducem numele frumos al țării în lume. Datorită artei noastre, nu declarațielor scandaloase, ne cunoaște lumea de bine, ne stimează și ne întinde mâinele de ajutor. Ba chiar și ne aplaudă. Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?! Bănuesc că vom auzi din nou,ca în timpurile nu prea îndepărtate, că ,,acolo la voi ( în RM) au o atitudine urâtă față de România”.


Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chinăului, ci și a mai multor orașe din România, inclusiv și al Bucureștelui. Cum credeți că trebuie să mă simt eu venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât la adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități contrare acestei?!

Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Românm, pe celebrul ,,Palatul Cultirii” din Iași,pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo,dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea?. Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființii noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rîmâne a nimănui. Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși,veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învîțat părinții.

Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine.

Eugen Doga. Un cetățean al Republicii Moldova.
„, se arată într-o postare pe Facebook a compozitorului Eugen Doga.

Premierul Ion Chicu a avut o reacție scandaloasă pe Facebook, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor. 

La scurt timp nu au întâraziat să apară reacțiile policienilor, dar și a societății, care au condamnat declarația lui Ion Chicu. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe român Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.

„Este un moment mai dificil, mai puțin plăcut”, a comentat pentru ZdG ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, incidentul creat în urma postării premierului Ion Chicu la adresa „băiețașilor români”.

Abia ieri, 23 mai, cu o reacție întârziată a venit președintele țării, Igor Dodon, în care nu a pomenit despre comentariul lui Ion Chicu, dar a declarat că Republica Moldova este „degrată de către unii europarlamentari”.