Principală  —  IMPORTANTE   —   Este permisă vaccinarea pentru femeile…

Este permisă vaccinarea pentru femeile însărcinate? Dar în cazul mamelor care alaptează? Răspunsul medicului epidemiolog

femei însărcinate_vaccin

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Răspunsul a fost oferit de către medicul epidemiolog, Alexei Ceban, într-un interviu pentru ZdG.

La ora actuală, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor însărcinate.

Potrivit medicului, mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări, ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup recomandat, să primească vaccinul anti-COVID-19, dacă aleg să facă acest lucru.

„În primul rând, unele femei însărcinate sunt expuse unui risc crescut de infectare cu COVID-19, cum ar fi lucrătoarele din domeniul sănătății sau cele cu anumite condiții de sănătate. În al doilea rând, femeile însărcinate sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta complicații, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate, atunci când sunt infectate cu COVID-19”, a declarat Alexei Ceban.

Toate femeile însărcinate ar trebui să țină cont de aceste două puncte importante:

„Femeile însărcinate care decid să primească vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, indiferent dacă o femeie însărcinată decide să se vaccineze sau nu, ea trebuie să respecte cu strictețe măsurile recomandate de sănătate publică”, a accentuat medicul epidemiolog.

Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern, susține medicul epidemiolog.

„Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin. Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă”, mai adaugă Alexei Ceban,.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie. Până acum, au fost vaccinate 20 494 de persoane din sistemul medical.