Principală  —  IMPORTANTE   —   „Epopeea ambulanțelor” sau cum un…

„Epopeea ambulanțelor” sau cum un grup de moldoveni nu au așteptat ajutor de la autorități, dar s-au implicat și au donat o ambulanță satului natal

Timp de mai bine de jumătate de an, angajații punctului medical de urgență din Bobeica, raionul Hâncești, au deservit locuitorii câtorva sate din zonă cu o autosanitară ruginită, produsă la sfârșitul anilor ’90. Autosanitara era folosită în lipsa unei ambulanțe care fusese repartizată Punctului de Asistență din Bobeica încă în 2018, însă care s-a defect la doar câteva luni după exploatare.

În condițiile în care reparația ambulanței dura de mai bine de jumătate de an, un tânăr din Bobeica, emigrat peste hotare, a decis să nu mai aștepte până când autoritățile vor rezolva această problemă, așa că a inițiat o strângere de fonduri pentru procurarea unei ambulanțe.

Ziarul de Gardă a scris despre problemele de la Bobeica încă în noiembrie 2019, atunci când reporterul ZdG a mers la Cărpineni și la Bobeica pentru a vedea cum au fost îmbunătățite serviciile medicale după repartizarea în teritoriu a mai multor ambulanțe procurate din banii bugetului de stat, una dintre ambulanțe fiind transmisă și Punctului de Asistență Medicală Urgentă Bobeica.

În locul noii ambulanțe rusești, procurate de autorități, reporterii ZdG au găsit o autosanitară ruginită. Angajații punctului de urgență ne-au spus atunci că ambulanța primită de la stat s-a defectat câteva luni mai târziu după recepționare, iar din aprilie 2019 se află la Chișinău pentru a fi reparată.

Dreapta: Ambulanța de la Bobeica în timp ce era la reparație

În condițiile în care medicii erau nevoiți să transporte pacienții cu o autosanitară proiectată încă în perioada sovietică, cu termenul de exploatare demult expirat, un tânăr din Bobeica a decis să inițieze o companie de colectare de fonduri pentru procurarea unei ambulanțe noi pentru satul său natal:

„Dragi consăteni ai satelor Bobeica, Dahnovici, Drăguşeni, Stolniceni, Şipoteni, care va aflaţi peste hotare, mă adresez la Dumneavoastră cu o propunere şi o rugăminte de a colabora în cumpărarea unei ambulanţe necesare pentru satele noastre. Este un lucru foarte important, pentru a asigura serviciile medicale urgente. Ambulanţa care se utilizează la moment este într-o stare foarte rea, ceea ce pune în pericol viaţa multor bolnavi şi a personalului medical”.

Autospeciala de rezervă de la Bobeica. Foto/ZdG

Inițiativa tânărului a luat amploare, iar în urma campaniei, acesta a reușit să colecteze circa 10 mii de euro, bani din care a fost cumpărată o nouă ambulanță.

„Băiatul care a colectat banii este băștinaș din Bobeica. A fost în teritoriu și când a văzut autosanitara, și-a pus mâinile în cap și a venit cu această inițiativă. El m-a sunat și m-a întrebat cum să procedăm ca noua ambulanță să rămână în teritoriu, pentru că la noi s-a mai pornit odată o ambulanță din Spania și i-au schimbat destinația și nu mai știm pe unde-i. Am decis să înregistrăm această ambulanță după Primărie și să o transmitem prin comodat la serviciul de Asistență Medicală de Urgență, ca să nu ne-o ia și să o ducă în alt raion”, ne-a spus primarul comunei Bobeica, Lilian Musteață.

Între timp, în decembrie 2019, într-un final, după opt luni de reparație, ambulanța rusească a revenit la Punctul de Urgență din Bobeica. Chiar și așa, grupul de moldoveni stabiliți peste hotare, au dus până la capăt inițiativa și au procurat o nouă ambulanță pe care au oferit-o drept ajutor umanitar pentru primăria comunei Bobeica în scopul deservirii pacienților din mai multe localități: Bobeica, Drăgușeni, Dahnovici, Stolniceni și Șipoteni din raionul Hâncești.

„Noi am făcut deja și devamarea și deja cum ASP își reia activitatea, noi o vom înmatricula. Avem toate avizele, a rămas doar înmatricularea. sperăm, după 15 mai 2020, după ce va fi ridicată situația de urgență în țară, să putem convoca ședința Consiliului local, dar și convoca grupului de lucru, întru organizarea transmiterii legale a ambulanței către instituția ce va gestiona unitatea de transport. Încă odată aduc sincere mulțumiri tuturor și nu în ultimul rând, domnului Alexandru Grițuc, băștinaș al satului Stolniceni, care a avut grija și a adus în bună stare ambulanța din Germania în Republica Moldova, Bobeica”, spune primarul.

Ambulanța procurată din donații

„Cetățenii au adunat sub 10 mii de euro, iar ambulanța a costat undeva vreo 7 mii de euro, plus deja cheltuielile pentru drum. Au mai rămas niște bani și ne-au spus că vor să mai cumpere și niște anvelope, acumulatoare și deja dacă va trebui utilaj”, precizează Lilian Musteață.

Astfel, angajații Punctului de Urgență vor dispune deja de două ambulanțe: cea de bază, revenită de la reparație, dar și de ambulanța primită din donații.

Ambulanța procurată din donații Foto: Facebook/Lilian Musteață