Principală  —  IMPORTANTE   —   Efectele economice în urma crizei…

Efectele economice în urma crizei provocate de coronavirus, în opinia experților: Sărăcirea populației, scăderea exportului de mărfuri sau creșterea prețurilor

Criza provocată de pandemia de coronavirus va avea două consecințe asupra economiei țării, de tip macro-economice și micro-economice. La ora actuală, Republica Moldova trece prin cea de-a patra criză economică din istorie. Cel puțin asta spune expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, într-un comentariu oferit pentru Ziarul de Gardă. Exportul de mărfuri în scădere, deprecierea valutei, sărăcirea populației și încasările în bugetul de stat care riscă să nu fie executate. Acestea sunt printre puținele efecte care ar putea fi provocate economiei țării în urma crizei create de Coronavirus.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, Republica Moldova trece printr-o criză economică, care va genera consecințe negative și va aduce pierderi în ceea ce privește vânzarea valutei.

Veaceslav Ioniță

,,Prima criză economică a avut loc în anul 1998, a doua în 2008-2009, a treia a fost în 2015-2016 și aceasta este a patra. Din păcate, prea repede, comparativ cu alți ani. Toate crizele de la noi au avut câteva elemente esențiale. Prima – a scăzut volumul de valută care intră în țară. Cel mai probabil vom avea o scădere de cel puțin un miliard de dolari. La noi în țară intră valuta sub patru forme: exporturile, ele la noi deja de un an și jumătate stagnează și acum avem un risc ca să avem o scădere a exporturilor. A doua este vânzările de valută a persoanelor care câștigă bani peste hotare și acestea suferă cel mai mult. A treia sunt împrumuturile, fie publice sau private, dar ele au scăzut de anul trecut deja, și a patra sunt granturile, care anul trecut Guvernul Maia Sandu a reușit să obțină granturi de peste 90 de milioane de dolari. Iar acest Guvern de acum mi-i greu să spun dacă va reuși să obțină granturi. Toate aceste patru vânzări de valută vor avea o tendință negativă și per total va scădea volumul de valută care intră în țară”, a explicat Ioniță.

Bugetul de stat care riscă să nu fie executat

Scăderea volumului de valută înseamnă două lucruri: deprecierea valutei sau Banca Națională a Moldovei menține artificial cursul valutar, vânzând rezervele valutare. Însă, în cel de-al doilea caz există riscul ca să fie distrusă economia țării.

,,Noi am avut o depreciere a valutei în 1998 și în 2015-2016, și am avut o asemenea situație în 2009 când Banca Națională a Moldovei a intervenit pe piață și a vândut 1/3 din rezervele valutare, aproape 700 de milioane de dolari, pentru a menține cursul valutar. Atunci a salvat cetățenii, nu s-a simțit acel șoc, însă, s-a distrus economia. Valuta noastră s-a menținut puternică, iar în regiuni s-a deapreciat, automat mărfurile noastre au devenit scumpe, cele străne au devenit ieftine, noi nu putem exporta și țara noastră a fost inundată de import. Acesta este primul efect. Al doilea efect negativ este încasările în bugetul de stat care riscă să nu fie executat. Deoarece la noi bugetul public național este format din 85% sunt impozitele pe veniturile și cheltuielile populației și 15% din agenții economici. Atunci acele procente din veniturile populației riscă să scadă, pentru că în condiții de criză populația își ajustează cheltuielile, oamneii strâng bani deoarece se gândesc ce va fi. Dacă se va reduce consumul populației, atunci noi riscăm o neexecutare a bugetului de stat. Acestea sunt elementele macro-economice”, susține expertul.

Efectele micro-economice: Riscăm să avem o sărăcire a populației la nivel local

Starea de urgență declarată de autorități pe un termen de 60 de zile, ceea prevede un șir de restricții, lovește direct atât în activitatea agenților economici, cât și a cetățenilor care au emigrat, dar în această perioadă au revenit în țară.

,,Aici sunt câteva elemente importante. Să nu uităm că la noi populația este foarte săracă și numărul celor care lucrează oficial este destul de mic, iar cei mai mulți lucrează în agricultură sau la piață. Acum fiind închise piețele și intrăm în sezonul când producția agricolă, oamenii care au sere trebuie să vină și să vândă produsele, li s-a interzis, risăm să avem o sărăcire a populației la nivel local. Al doilea lucru este că veniturile, cel mai probabil, agenții economici vor avea probleme cu plata salariilor, și o țară săracă cum este Republica Moldova, oamenii, din păcate, nu prea au economie. Oamenii trăiesc cu ziua de azi. Un alt aspect este că, avem deja 9 zile când oamenii se întorc în țară – avem aproape 150 de mii de cetățeni care au venit. Acești oameni, cel mai probabil, fie și-au pierdut locul de muncă sau proprietarii unde lucrau i-au trimis într-o vacanță forțată, ei au revenit în țară, au anumite economii, dar situația lor, la fel, este una destul de tristă’’, declară Veaceslav Ioniță.

Guvernul, deocamdată, toată povara crizei o pune pe umerii populației și ai agenților economici

Potrivit expertului, Guvernul Republicii Moldova a luat decizii pripite atunci când a sistat activitatea agenților economici. Veaceslav Ioniță susține că Exectutivul nu a întreprins anumite măsuri ce ar veni în ajutorul celor din domeniul HoReCa.

,,Agenții economici la noi sunt puși într-o situație destul de dificilă și Guvernul nostru rapid a luat decizii. Exemplul este cum a făcut Guvernele altor țări, ei au venit cu suport financiar. Guvernul Germaniei acum a deschis o linie de creditare de 550 de miliarde de dolari. Ce vreau să zic, Guvernul ia decizia ca să interzică activitatea celor din HoReCa, doar că la alții nu s-a interzis dar li s-a impus anumite limitări, aici întrebarea mea este: cine poartă povara acestei crize? Văd că la noi Guvernul, deocamdată, toată povara crizei o pune pe umerii populației și a agenților economici. Nu am văzut până acum nici o decizie a Executivului legată de anumite acțiuni venite în sprijinul agenților economici. Ceea ce, de fapt, într-o țară săracă, unde agenții economici și așa sunt slab dezvoltați, noi riscăm să avem probleme’’, spune Ioniță.

Ce poate oferi Guvernul: Modificarea Codului Fiscal pentru amânarea achitării impozitelor

Expertul este de părere că membrii cabinetului de miniștri, în regim de urgență, trebuie să vină cu anumite modificări la Codul Fiscal ce ar permite amânarea pentru un an a achitării impozitelor de către agenții economici din motivă că ,,nume impozitul pe venit este cea mai mare provocare acum”. 

,,Guvernul trebuie în mod obligatoriu să ofere două instrumente, primul este Codul Fiscal al Republicii Moldova care prevede anumite posibilități de amânare a impozitelor. Însă aceasta nu prevede în caz de epidemie, dar este în caz de calamități naturale și alte elemente, de aceea, Guvernul în regim de urgență, într-o zi sau două, trebuie să modifice Codul Fiscal. Domnul Igor Munteanu a pregătit un proiect de lege în acest sens, dacă ei nu vor să voteze acest proiecte, să ia de la el acele articole unde se spune foarte clar că în condiții de criză se se admită amânări ale plăților fiscale până la un an de zile. Uitați-vă ce se întâmplă, agenții economici nu lucrează și pentru a fideliza lucrătorii ei trebuie să le plătească salariu. Problema nu este că al are costuri de plătit salarii, dar la fiecare 1000 de lei trebuie să plătească impozite 500 de lei. Nu spun să fie o anulare a impozitelor, dar, cel puțin, o amânare. Această lege prevede doar impozitele în bugetul de stat, trebuie să fie inclus, în mod special, și buget asigurările sociale, că anume impozitul pe venit este cea mai mare provocare acum. Acest sistem prevede că agenților economici li se oferă o vacanță, o amânare, dar el va trebui să plătească mai mult. Trebuie de menționat în condiții cand Guvernul anunță astfel de situații nu se mărește plata impozitelor. Pur și simplu se amână pentru un an. Acesta este primul instrument care îl poate face Guvernul”, menționează expertul.

În astfel de situații, BNM trebuie să i să permită să ofere credite băncilor comerciale la 0 dobândă

,,Al doilea instrument care trebuie de votat în regim de urgență este ca să permită Băncii Naționale în astfel de situații să ofere credite băncilor comerciale la 0 dobândă. De asemenea, să fie modificate regulamentele Băncii Naționale astfel încât băncile comerciale să poată oferi vacanță de plată a creditelor fără ca aceste credite să fie puse la categoria credite neperformante și fără ca băncile comerciale să suporte costurile date de aceste aprovizioane. Deci, aceste credite nu sunt catalogate ca neperformante, costurile băncilor comerciale nu cresc și noi suntem gata să compensăm prin creditarea băncilor comerciale la dobânda 0 orice necesitate de rechizitate a băncilor comerciale. Sunt două instrumente simple, reale și obligatorii’’, a conchis expertul.

Alexandru Fală, economist în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, susține că, potrivit calculelor, în anul 2020 urma să fie înregistrată o reștere economică de 3,7%, însă, în actualele condiții aceste date sunt puse sub semnul întrebării.

Alexandru Fală

,,Cu siguranță a să avem o înrăutățire a percepției economice. Dar care va fi amploarea, la moment, nu putem s-o spunem foarte clar. Anul acesta, noi, cei de la Expert Grup, am programat o creștere economică de 3,7%, dar deja nu cred că o să fim în stare să ajungem la acest rezultat. Conform datelor pentru anul 2019, deja în semestrul IV noi am avut o stagnare. Cred că în acest an nu vom avea o creștere economică mare. În cel mai bun caz ceva apropiat de stagnare și nu este exclus că vom avea și o recensiune”, spune Fală.

Guvernul va fi nevoit să întreprindă anumite măsuri care ar stimula situația economică

În opinia lui Elexandru Fală, la moment, creșterea prețurilor pe piață rămâne a fi principala necunscută pentru anul 2020. Expertul se arată convins că această criză va afecta veniturile populației.

,,Privind creșterea prețurilor este o situație mai incertă, dar nu este exclus că s-ar putea majora anul acesta. Va fi probabil și la nivel global. Aceasta și va afecta nivelul prețurilor de import. De acest lucru foarte mult va depinde cum se va comporta Banca Națională, dar pot spune că nu sunt mize de creșterea prețurilor în acest an, fapt ce ar permite Băncii Naționale să-și continuie promovarea unei politici relaxat-stimulatorie. La nivel de venituri vor fi scădări, însă, la moment nu putem spune cu cât, deoarece trebuie să vedem inclusiv care sunt perspectivele economice la principalii parteneri ai Republicii Moldova. La ora actuală este dificil de spus care va fi dinamica economiei țării, dar cu siguranță veniturile populației vor fi afectate’’, a declarat Alexandru Fală.

Parlamentul de la Chișinău a declarat marți, 17 martie stare de urgență pentru 60 de zile, 17 martie – 15 mai 2020, în legătură cu situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19.

În R. Moldova sunt înregistrate, la această oră, 30 de cazuri de infectare cu noul Covid-19, 18 cazuri de import și 12 cazuri de contaminare locală.