Principală  —  IMPORTANTE   —   „Echipa lui Ilan Șor” își…

„Echipa lui Ilan Șor” își atribuie meritele pentru realizarea unui proiect de iluminare stradală finanțat de stat prin intermediul programului „Satul European”

Sursa: partidulsor.md
Sursa: partidulsor.md

„Echipa lui Ilan Șor aduce lumina în alte cinci localități din raionul Glodeni”, se anunță, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Partidului Șor, care încă este funcțional, deși Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și urmează a fi lichidat. Marina Tauber, vicepreședintă a partidului neconstituțional, a declarat că „lucrările de iluminat în Comuna Cuhnești au fost lansate la inițiativa președintelui formațiunii, Ilan Șor”. Proiectul cu care se laudă Șor și oamenii săi a fost însă realizat din bani publici, în cadrul programului guvernamental „Satul European”. ZdG a scris anterior despre licitația pentru instalarea iluminatului public în comuna Cuhnești.

„Iluminarea celor cinci sate a fost una dintre promisiunile lui Ilan Șor”

„32 de ani au așteptat locuitorii comunei Cuhnești cel mai important proiect de infrastructură pentru localitatea lor. Este vorba de sistemul de iluminat, despre care spun că le va schimba viața. Echipa lui Ilan Șor a inițiat lucrările ce prevăd instalarea a 22 de kilometri de cablu și peste 1.000 de leduri. Este unul dintre cele mai mari proiecte realizate în raionul Glodeni”, se spune în comunicatul partidului, publicat și pe unele portaluri informative (vedeți aici, aici, aici), dar și pe paginile de facebook ale liderilor Partidului Șor.

În comunicat se mai spune că „la evenimentul de finalizare a proiectului a participat și reprezentanta lui Ilan Șor în zona de nord a țării, Irina Bogaciuc”. La fel ca și Tauber, și Bogaciuc i-a atribuit lui Ilan Șor meritele implementării proiectului, precizând că „iluminarea celor cinci sate a fost una dintre promisiunile lui Ilan Șor”.

„Ne bucurăm foarte mult că ne aflăm astăzi la Primăria Cuhnești. A fost o promisiune a noastră și iată că o realizăm. Este o zi importantă, deoarece oamenii au așteptat foarte mult acest proiect și uite că echipa lui Ilan Șor începe unul dintre cele mai mari proiecte – iluminatul. Ne bucurăm că putem face viața oamenilor mai plăcută, mai luminoasă și mai fericită”, a subliniat Irina Bogaciuc, potrivit comunicatului Partidului Șor.

Proiectul cu care se laudă Șor, finanțat din programul guvernamental „Satul European”

Ce nu se spune în comunicatul Partidului Șor, declarat neconstituțional, este faptul că lucrările de iluminare stradală din Cuhnești nu au vreo legătură cu Ilan Șor, ele fiind finanțate în cadrul programului „Satul European”, derulat de guvern în mai multe localități. Proiectul de iluminare a satului Cuhnești este unul dintre cele câteva sute de proiecte finanțate de programul „Satul European”. Singurul „merit” al „echipei lui Ilan Șor” este faptul că primăria comunei Cuhnești este condusă de o reprezentantă a Partidului Șor – primara Angela Ceban.

Panou instalat la intrarea Primăriei Cuhnești care arată cine efectuează lucrările de amenajare a iluminatului stradal în localitate, inclusiv programul care finanțează lucrările/ Foto: ZdG
Panou instalat la intrarea Primăriei Cuhnești care arată cine efectuează lucrările de amenajare a iluminatului stradal în localitate, inclusiv programul care finanțează lucrările/ Foto: ZdG

A fost selectată compania care a oferit cel mai mare preț

În ancheta jurnalistică „Afaceri pe bani publici: finul – președinte de raion, nașul – consilier raional și om de afaceri care câștigă licitații de milioane în raion” publicată de ZdG în luna iulie curent, am scris și despre proiectul din Cuhnești. Menționam atunci că firma care a obținut dreptul să execute lucrările de instalare a iluminatului stradal, ÎI „Gamureac Alexandru”, aparține lui Alexandru Gamureac, nașul președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari. 

Licitația pentru „instalarea sistemului de iluminare stradală eficientă” a fost organizată în 2022 și a avut o valoare totală de 2,59 milioane de lei, proiectul fiind finanțat din programul guvernamental „Satul European”.

ZdG menționa anterior că oferta ÎI „Gamureac Alexandru” a fost desemnată câștigătoare, chiar dacă prețul propus era cel mai mare dintre toate cele patru oferte depuse, cu peste un milion de lei mai mare decât oferta cu cel mai mic preț, propusă de „Zepto” SRL, o companie din Chișinău, specializată pe lucrări în domeniul electricității și iluminatului stradal. Deși a depus o contestație, „Zepto” SRL a retras-o ulterior. 

Ofertele depuse de cei patru agenți economici la licitația de la Cuhnești pentru instalarea sistemului de iluminat stradal
Ofertele depuse de cei patru agenți economici la licitația de la Cuhnești pentru instalarea sistemului de iluminat stradal

Deși, conform informațiilor de pe un panou instalat chiar în fața Primăriei Cuhnești, lucrările urmau să fie finalizate la 1 iulie 2023, la mijlocul lunii iulie, când ZdG a fost la Cuhnești, oamenii din sat ne-au informat că iluminatul stradal nu era încă funcțional.

Angela Ceban, primara de Cuhnești, aleasă în 2019 din partea Partidului „Șor”, ne-a spus că întreprinderea lui Alexandru Gamureac a câștigat licitațiile din satul pe care îl conduce  pentru că celelalte oferte ar fi fost „anormal de mici”. „În regulamentul cu privire la licitații  este un punct care spune că trebuie să iei prețurile reale, dar unde erau prea coborâte. După devizul nostru de cheltuieli, nicidecum nu se încadrau cu caietul nostru de sarcini”, argumentează primara. Ea spune că știe despre relațiile dintre firma câștigătoare și președintele raionului, dar a negat că ar fi fost influențată. 

Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) este principala sursă de finanțare a programelor de dezvoltare regională și locală. Prin intermediul Fondului sunt finanțate proiecte, precum: alimentarea cu apă și canalizare, termoizolarea clădirilor, creșterea atractivității turistice, dezvoltarea infrastructurii economice.

Pentru anul 2022 s-a alocat un buget de circa 970 milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală.