Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „După principiul «închidem gura și…

„După principiul «închidem gura și votăm»”. Un proiect de decizie pentru scoaterea la licitație a unui spațiu verde de aproape un hectar, din apropierea Aeroportului, fără susținere majoritară în CMC

Colaj ZdG

Consilierii muncipiului Chișinău au examinat în ședința de luni, 22 aprilie, un proiect de decizie privind scoaterea la licitație publică, prin vânzare-cumpărare, a unui teren de pe bulevardul Dacia, din apropierea Aeroportului Internațional Chișinău, cu suprafaţa de 0,9784 ha, pentru construcţie. Inițiativa nu a fost susținută de majoritatea aleșilor locali.

Fracțiunea partidul politic „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN) a oferit 19 voturipentru” scoaterea la licitație a terenului, 2 consilieri ai partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au susținut inițiativa, 4 consilieri ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au votat „pentru”, iar 1 consilier „împotriva” – Dinari Cojocaru, 17 consilieri ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat „împotrivă”, consilierul partidului politic „Platforma Demnitate și Adevăr” Victor Chironda a votat „împotrivă”, iar Denis Șova, consilier din partea partidului politic „Partidul Nostru” s-a abținut de la vot.

Potrivit unui raport de evaluare, prețul lotului de pământ ar fi de 21 994 000 de lei.

„Preţul iniţial de adjudecare a terenului va fi stabilit de către Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea licitațiilor funciare cu strigare, care va fi nu mai mic decât valoarea de piaţă a terenului determinată conform raportului de evaluare.

Terenul cu nr. cadastral 0100120823, constituie proprietate municipală, domeniul privat, în baza deciziei CMC nr. 11/52 din 23.12.2014 „Despre delimitarea terenurilor proprietate municipală din sectorul Botanica” şi este înregistrat în Registrul bunurilor imobile”, se arată în nota informativă a proiectului de decizie „Cu privire la adjudecarea la licitaţie publică, prin vânzare-cumpărare a lotului de pământ cu numărul cadastral 0100120823 din bd. Dacia”.

Cu privire la adjudecarea l… by Ziarul de Gardă

Întrebat ce poate fi construit pe acel teren, care are codul R6, șeful Direcției funciare Andrian Grigorițchi a spus că „se poate de construit blocuri locative”. „Nu înseamnă că vor fi tăiați toți copacii. Poate să fie construit în zona unde nu sunt copaci”, a menționat Grigorițchi.

„În proiectul de decizie nu se menționează că acolo sunt sute de copaci plantați încă în perioada sovietică, probabil, și nu se spune despre faptul că sunt multe rețele subterane. Acolo sunt vreo 5 fântâni de acces, de acestea mari, betonate, pe unde sunt țevi.

Astfel de proiecte duc doar la supraaglomerarea zonei respective”, a declarat consilierul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Victor Chironda în cadrul ședinței.

După ce proiectul de decizie a fost respins, Chironda a subliniat pe rețelele de socializare că doi consilieri, unul de la Partidul Nostru, iar altul din cadrul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, nu au votat „pentru”.

„Proiectul lui Ceban de scoatere la licitație a terenului din str. Dacia nu a acumulat numărul necesar de voturi și a fost respins.

Vom veni la ședința următoare cu proiectul de transformare a acestui teren în spațiu verde pentru locatarii din zonă.

Mulțumesc domnului Adrian Șova de la PN și dlui Dinari Cojocari de la PSRM pentru susținerea propunerii de salvare a spațiului verde!

Restul consilierilor (MAN, PSRM, PCRM) au votat pentru licitație. După principiul „închidem gura și votăm””, a scris Chironda pe rețelele de socializare.

Înainte de ședința Consiliului municipal Chișinău (CMC), câțiva consilieri ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate și Victor Chironda au susținut un briefing de presă în care au declarat că „prin astfel de decizii municipalitatea prejudiciază bugetul municipal” și că vor elabora un proiect de decizie pentru stabilirea statutului de spațiu verde (pădure – parc) terenului cu numărul cadastral 0100120823 din bd. Dacia.

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect care prevede scoaterea la licitație a unui teren, care chiar dacă are statut de teren construibil, avem de facto o pădure. Așa cum am zis anterior la comisia de specialitate, că nu susținem astfel de proiecte, pe care le considerăm dăunătoare pentru orașul Chișinău. 

În condițiile în care nu avem o strategie adoptată de Consiliul Municipal Chișinău, dar nici un Plan Urbanistic General actualizat. Noi venim cu un proiect de decizie, prin care cerem atribuirea statutului de spațiu verde a terenului, și îl vom propune pe ordinea de zi CMC” a spus Anetta Dabija, consilieră municipală a PAS.