Principală  —  Ştiri  —  Social   —   După ce au cerut CEC…

După ce au cerut CEC să nu organizeze turul II, doi cetățeni au solicitat în instanță invalidarea alegerilor din Chișinău

Doi locuitori ai capitalei, Liudmila Perederii și Iuri Țopa, au depus la Judecătoria Chișinău o contestație prin care au solicitat infirmarea legalității alegerilor primarului general al mun. Chișinău și declararea nulă a rezultatelor din turul II. Solicitarea celor doi cetățeni nu a fost însă satisfăcută de instanță, judecătoarea Galina Ciobanu declarând inadmisibilă această contestație.

Solicitat de Ziarul de Gardă, avocatul Ilie Ceban a declarat că cei doi cetățeni au solicitat invalidarea alegerilor pe motiv că nu a fost respectată procedura.

„Dumnealor au contestat faptul că CEC nu a validat turul I al alegerilor. O asemenea procedură nu există însă. Art. 148 al Codului electoral, prevede că în cazul în care nu se acumulează numărul suficient de voturi, se purcede la organizarea turului II și o asemenea hotărâre din partea CEC a existat. Respectiv, erau niște contestații nefondate”, ne-a comunicat Ilie Ceban, avocat și reprezentant cu drept consultativ la CEC.

După ce i-a fost validat mandatul de primar, Ion Ceban a declarat că este aceasta „este o procedură juridică, permisă pentru absolut toată lumea”.

În această campanie, Liudmila Perederii și Iuri Țopa au depus și o contestație la CEC, prin care au solicitat să nu fie adoptată o hotărâre cu privire la stabilirea datei turului al doilea de scrutin. Totodată, aceștia solicitau CEC-ului să îl considere primar ales pe candidatul care a acumulat cele mai multe voturi în turul I. În argumentarea poziției, cei doi au declarat că au participat la primul tur de scrutin, iar în circumstanțele în care niciun candidat nu a acumulat majoritatea voturilor, acum, aceștia „sunt impuși să participe la turului II, în care nu mai există acei candidați pentru care ai ar dori să voteze, ceea ce înseamnă că voința lor în turul II nu va fi exprimată în mod liber”.

Liudmila Perederii și Iuri Țopa au devenit cunoscuți opiniei publice după ce anul trecut, în cadrul alegerilor locale pentru Primăria Chișinău, au depus apel la Curtea de Apel Chișinău împotriva deciziei luată de judecătoarea Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, prin care au fost invalidate alegerile. Deși nu erau parte pe dosar, cei doi și-au argumentat decizia prin interesul public al procesului intentat și impactul rezultatelor acestuia asupra lor în calitate de locuitori ai municipiului.