Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După 15 ani de la…

După 15 ani de la comiterea unor acte de abuz sexual asupra a doi elevi, un profesor și-a aflat pedeapsa

Imagine-simbol

Un profesor de brutărie la o școală auxiliară a fost condamnat la 17 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, învinuit într-un dosar de abuz sexual. Acesta ar fi violat, în 2009, un elev de 17 ani și altul de 15 ani. Una dintre victime a fost infectată cu HIV. Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului a sumei de cinci milioane lei – prejudiciul moral părții vătămate.  

Potrivit sentinței din 12 februarie 2024, citată într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală (PG), profesorul în vârstă de 65 de ani a fost anunțat în căutare, acesta eschivându-se de la judecarea cauzei. 

Conform procurorilor, profesor, în luna ianuarie 2009, în sala de studii, sub pretextul luării unor notițe, „l-a convins pe elevul său de 17 ani, căruia îi presta lecția practică specialitatea de brutar, să se mai rețină. După plecarea celorlalți elevi, inculpatul a încuiat ușile și ademenindu-l într-un colț al sălii, prin constrângere fizică și psihică și anume, imobilizarea forțată a acestuia, amenințarea cu răfuială fizică, precum și cu răspândirea informației despre faptul că este abuzat sexual, intenționat, contrar voinței acestuia, a întreținut cu acesta acte sexuale”.

Trei zile mai târziu, sub pretextul acordării de ore suplimentare aceluiași elev, „l-a ademenit în locuința închiriată de el, unde prin imobilizare și amenințarea și cu obținerea de note negative a întreținut cu acesta acte sexuale”, notează PG.

În luna aprilie 2009, profesorul și vecinul său de apartament, în timp ce se aflau în locuința închiriată de ei, prin aceeași schemă infracțională, au abuzat sexual un alt elev în vârstă de doar 15 ani. 

În privința celui de al doilea inculpat, procesul penal a fost încetat în legătură cu decesul acestuia în anul 2018.

Peste un an, victima a aflat că a fost infectată cu HIV și cu o altă „boală venerică gravă”. A presupus că a fost infectată de către inculpat, căci s-a întâlnit cu el peste ani, în cadrul unui grup de suport al persoanelor bolnave de HIV, relatează PG. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 15 zile.