Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi soți din Arad diagnosticați…

Doi soți din Arad diagnosticați cu botulism, boală rară ce poate deveni fatală, au primit ser antibotulinic din R. Moldova deoarece în România acesta lipsește. Medic, despre misiunea de transportare: o zi contracronometru

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Un echipaj SMURD din R. Moldova a transportat mai multe fiole cu ser antibotulinic la frontiera cu România, unde au fost preluate de un alt echipaj și transmise Spitalului Clinic de Urgență Arad, pentru tratarea a doi soți din județ ajunși la spital cu botulism.

„A fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II, deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în R. Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Mulțumesc colegilor din R. Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul antibotulinic”, declară directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Lenuța Timiș.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că misiunea a avut loc după ce reprezentantanți ai Ministerului Afacerilor Interne din România au solicitat ajutor autorităților din R.Moldova.

Potrivit IGSU, această este a patra misiune transfrontalieră realizată pentru acordarea ajutorului în tratarea bolilor infecțioase cu ser antibotulinic pentru România.

Potrivit presei din România, soții s-au simțit rău după ce au mâncat șuncă de casă, nepreparată termic. Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.