Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon îi contrazice pe Chicu…

Dodon îi contrazice pe Chicu și Furtună și spune că toate cadrele medicale vor primi un ajutor unic de 16 mii de lei: „Haideți să nu încercăm să insinuăm”

Toma Ciorbă - SCBI/simbol

După ce Guvernul a alocat surse financiare pentru acordarea unui ajutor unic de 16 mii de lei doar pentru 29 de de persoane din sistemul medical care s-au infectat cu COVID-19, președintele Igor Dodon declară că „aceste insinuări trebuie stopate”, iar de ajutorul unic trebuie să beneficieze toți angajații din prima linie din sectorul bugetar care s-au infectat noul tip de coronavirus. Declarațiile lui Dodon vin să le contrazică pe cele ale premierului Chicu și directorului ANSP, Nicolae Furtună, care precizau că de indemnizația promisă de autorități vor beneficia doar cei în cazul cărora se va constata că au fost infectați la locul de muncă.

„Am văzut interpretări diferite că s-au infectat la lucru, s-au infectat acasă, și cred că trebuie stopate aceste insinuări. Trebuie să primească absolut toți. De unde știm noi că medicul sau polițistul cutare s-a infectat anume în tura lui sau cu 5 zile mai înainte? Haideți să nu încercăm să insinuăm. Mă refer la colegii din diferite instituții de stat și conducătorii diferitor instituții de stat. 16 mii de lei trebuie să primească toți angajații din instituțiile de stat din prima linie care au fost infectați. Am finalizat investigațiile că el a stat acasă sau nu știu unde a stat”, a declarat Igor Dodon după ședința comună cu remierul Ion Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Recent și premierul Ion Chicu a declarat că va examina opțiunea de a extinde lista persoanelor care vor urma să beneficieze de indemnizația unică de 16 mii de lei după ce acest subiect a fost criticat și discutat în spațiul public.

Anterior, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, declara că de ajutorul unic de 16 mii de lei, promis de autorități, vor beneficia doar lucrătorii medicali în cazul cărora s-a stabilit că s-au infectat la locul de muncă.

„Doar la acești 29 de oameni a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică s-a stabilit că au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, susține Nicolae Furtună.

Contactat telefonic pentru o reacție la declarațiile președintelui Dodon precum că unii conducători ai instituțiilor de stat ar face insinuări pe marginea acestui subiect, Nicole Furtună ne-a spus că nu comentează declarația șefului statului.

Prin decizia Guvernului din 10 aprilie, 29 de lucrători medicali vor primi indemnizații unice a câte 16 mii de lei pentru că s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă, în perioada lunii martie. Aceștia sunt primii angajați din sănătate infectați. În acest scop,  a fost alocată suma de 464 mii de lei din fondul de intervenție a Guvernului.